Kürtçe öğretmen ataması kampanyasına siyesetçi ve aydınlardan destek

#Kürtçeöğratamabekliyor hashtagı ile başlatılan 'Çocuklarımız anadillerinde eğitim görsün' kampanyasına çok sayıda aydın ve siyasetçi destek verdi.

Kürtçe öğretmen ataması kampanyasına siyesetçi ve aydınlardan destek

Türkiye’de  Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) 26 Ocak 2011 tarihinde üniversitelerde “Kürt Dili ve Edebiyatı” bölümünün açılmasını onaylamasına rağmen mezun olan Kürt Dili öğretmenleri atanmıyor.

Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde “Kürt Dili ve Edebiyatı” bölümleri, Bingöl ve Dersim’de ise “Zaza Dili ve Edebiyatı” bölümleri açılmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle 2012'de  okullarda Kürtçe'nin Kurmancî/Kirmanckî lehçelerinin seçmeli ders olarak okutulmasına karar verilmişti.

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi’ne göre, yüzlerce öğrenci üniversitelerde açılan bölümlerden her yıl en az 100 öğrenci mezun oluyor.

Ancak Çözüm Sürecinin sonlandırılması Kürtçe/Zazaca Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Kürtçe seçmeli ders kararını da etkiledi. İnisiyatif, bu yıl Temmzu ayında yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Seçmeli Kürtçe Dersi için yılda 2-3 kontenjan ayırdığını ve buna göre atama yapması üzerine #Kürtçeöğratamabekliyor hashtagı ile bir kampanya başlatıldı.

Kampanyaya aralarında HDP Sözcüsü Ebru Günay, tanınmış opera sanatçısı Pervin Çakar, Enstîtuya Kurdî (Komeleya Lêkolînên Kurdî) gibi tanınmış şahsiyet ve Kürt kurumlarından sosyal medya üzerinden destek geldi.