'Kuzey Kore Alaska'yı vurabilir'
Kuzey Kore, dünyadan gelen tüm tepki ve yaptırımlara rağmen füze denemelerini devam ettiriyor. Son yıllarda büyük gelişme gösteren programına, Kuzey Kore II. Dünya Savaşı tasarımlarından esinlenen topçu roketleri ile başladı. Şu anda Kuzey Kore'li yetkililer artık ABD'yi vurma kapasitesine sahip olabilecek uzun menzilli füzelere sahip olduklarını söylüyor.
Kuzey Kore Devlet Televizyonu'ndan bu sabah yapılan açıklamada ilk başarılı kıtalar arası füze (ICBM) denemesinin gerçekleştirildiği, Hwasong-14 adındaki füzenin 'dünyanın herhangi bir yerini vurabileceği' söylendi.
ABD, orta menzilli bu füzenin kapasitesinin daha düşük olduğunu tahmin ediyor. Bazı Amerikalı uzmanlara göre ise Kuzey Kore son füzesi ile ABD'nin eyaletlerinden Alaska'yı vurabilir.
Kuzey Kore 2012 yılı sonrası askeri geçit törenlerinde KN-08 ve KN-14 olarak bilinen iki adet ICBM tanıttı.
ICBM'lerin önemi
ICBM'ler gezegenin öte tarafındaki rakibi vurma olanağı verdiği için güç mücadelesinde son aşama olarak görülüyor.
Bunları inşa etmek için para, zaman ve enerji harcanmasının tek sebebi ise nükleer silah fırlatmak.
Modifiye edilmiş bir kamyonun arkasında taşınan ve oradan fırlatılan üç aşamalı KN-08'in menzilinin 11 bin 500 kilometre olduğu tahmin ediliyor.
İki aşamalı KN-14'ün menzilinin ise 10 bin kilometre olduğu tahmin ediliyor. Bu iki füze de henüz test edilmedi, Hwasong-14 ile aralarındaki ilişkinin de ne olduğu bilinmiyor.