KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani'den Kerkük açıklaması: Uyarıyoruz!

KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani Kerkük’te öldürülen Kürt gencin faillerinin bir an önce yakalanması ve kentteki durumun acilen normale dönmesi çağrısında bulundu.

KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani'den Kerkük açıklaması: Uyarıyoruz!

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani Kerkük’te yaşanan gerginliğe ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Talabani, "Kerkük’te ortak yaşam ve kardeşlik ortamını bozmaya çalışan her türlü girişimi kınıyoruz. Gençlerimizi yaralayan ve şehit edenlerin hızla yakalanarak, adalet önüne çıkarılmalıdır” dedi.  

Kerkük'te daha fazla kan dökülmemesi için gerekli tedbirlerinin alınması için ilgili taraflara ve Irak hükümetine çağrı yapan Talabani, şunları kaydetti:

"Kerkük'teki durumun bir an önce normale dönmesi gerektiği konusunda uyarıyoruz. Bu durum kabul edilemez. Bu nedenle herkes azami sorumluluklarını yerine getirmeli, fitne ile bölünmeler önlenmeli ve bu duruma son verilmedir. Kerkük’teki tüm etnik gruplar ile topluluklar arasındaki barış ortamı ve kardeşlik korunmalıdır.”

Bafıl Talabani ayrıca güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Hawkar Abdullah'ın ailesine de başsağlığı diledi.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, kenteki bu binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 10 kişi de yaralandı.