Cumhurbaşkanı Reşid’ten Kerkük için tüm taraflara çağrı

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Kerkük’teki tüm taraflara itidal çağrısı yaparak güç kullanmamalarını istedi.

Cumhurbaşkanı Reşid’ten Kerkük için tüm taraflara çağrı

Kerkük’teki gerginliğe ilişkjin yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Reşid, kentteki gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiğini belirtti.

Kentte yaşanan üzücü gelişmelerle ilgili tarafları güç kullanmaktan kaçınmaya davet eden Reşid, “Herkesi halkın çıkarlarını ve ülkenin istikrarını her şeyin önünde tutmaya çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Reşid, mevcut gerilimi yatıştırmak ve Irak halkının tüm kesimlerinin kazanımlarını korumak için yapıcı diyaloğun bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Reşid, “Terör örgütlerinin istikrarı bozma ve Iraklıların kanını dökmeye yönelik çabalarına fırsat verilmemelidir” dedi.

Kerkük'teki tüm kesimler arasındaki dayanışmanın ülke için sembol olduğunu dile getiren Reşid, “Kerkük'ün itibarını lekelemeye izin vermeyeceklerini" söyledi.

Bağdat hükümetine ve güvenlik güçlerine ildeki durumu kontrol altına alma çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Reşid, “Tüm siyasi tarafları ve toplumsal grupları, Kerkük’te istikrar ve güvenliği sağlamak amacıyla fitneyi önlemek için sorumluluk almaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, kenteki bu binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 3 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 10 kişi de yaralandı.