Kerkük'teki Gösterilerde şehit sayısı 3'e çıktı

Kerkük polisi, bugünkü gösterilerde hayatını kaybeden göstericilerin sayısının 3’e yükseldiğini, 9 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kerkük'teki Gösterilerde şehit sayısı 3'e çıktı

Kerkük’te Kürtlerin yaşadığı Rahimawa semtinde bugün gerçekleşen protestolara güvenlik güçlerince  ateşle karşılık verildi.

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Şivani, "Gösterilerde şehit sayısı üçe yükseldi. Hawkar Abdullah, Heval Star Said ile 2002 doğumlu Samed Muhammed Ramazan. Her üçü de güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu Rahimawa'da vuruldu. Şu ana kadar 9 kişinin yaralandığı teyit edildi” dedi.

Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Kürt protestocular, KDP’ye ait olan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkan bir grup Arap ve Türkmenlerin kapatılan Erbil-Kerkük yolunu açması için göstyeri düzenlemişti.

Polis sözcüsü Şivani, Erbil-Kerkük yolunu kapatanların normal vatandaşlar olmadığını ve bu işin arkasında “siyasi destek” olduğunu söyledi.

Sözcü Şivani, “Böyle olmasa vatandaşlar gelip yolu kapatamaz. Bu yüzden kurdukları çadırları kaldırmak da siyasilere düşer, polis kendi başına bunu yapamaz” dedi.

Öte yandan Rûdaw muhabirine konuşan Kerkük Valiliğinden kaynaklar, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin müdahalesinin ardından Arap eylemcilerin çadırının kaldırıldığını ve Kerkük-Erbil otoyolunun açıldığını söyledi.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 3 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 10 kişi de yaralandı.