Mesud Barzani: Kürdistan halkının iradesi hiçbir koşulda çiğnenemez

Başkan Barzani, 11 Mart Anlaşmasıyla ilgili, “Kürdistan halkının iradesinin hiçbir koşulda ve hiçbir baskı altında çiğnenmeyeceğini tekrar teyit ediyoruz” dedi.

Mesud Barzani: Kürdistan halkının iradesi hiçbir koşulda çiğnenemez

Başkan Mesud Barzani, 11 Mart 1970 yılında Kürdistan ile Irak arasında imzalanan ilk anlaşmanın yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı

Kürdistan halkının kurtuluş hareketinin önemli bir kazanımı olan 11 Mart Anlaşmasının 52. yıldönümünü saygıyla anıyoruz” diyen Başkan Barzani, şunları kaydetti:

“Ölümsüz Barzani liderliğinde Kürdistan halkının sergilediği direniş ve gösterdiği özveri sayesinde Irak rejimi ilk kez 11 Mart’ta halkımızın haklarının bir kısmını resmen tanımak zorunda kaldı.”

11 Mart 1970’teki anlaşmanın Kürdistan halkı için öneminden söz eden Başkan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlaşma, Peşmerge’nin ve Kürdistan’daki tüm dini ve etnik bileşenlerin özverilerinin ürünüydü. Birlik, beraberlik, adalet ve barış adına çalışmalara devam edildi ve tüm çabalar sonuç verdi.”

Irak rejiminin 11 Mart Anlaşması’nı pek çok kez ihlal ettiğini ve anlaşmadaki maddeleri uygulamayı reddettiğini anımsatan Başkan Barzani, “Ancak halkımızın çalışma azmi ve pes etmeme iradesi devam etti. Bu, daha büyük kazanımlara da yol açtı” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın 52. yıldönümünde Kürdistan halkının barış ve birlik mesajının altını çizdiğini dile getiren Başkan Barzani, “11 Anlaşması, Kürdistan halkının devrim ve meşru iradesinin, düşmanlarına karşı kazandığı açık zaferin belgesidir. Kürdistan halkının iradesinin hiçbir koşulda ve hiçbir baskı altında çiğnenmeyeceğini tekrar teyit ediyoruz. Kürdistanlılar meşru hak ve hürriyetlerinden mahrum bırakılamaz” ifadelerini kullandı.

11 MART ANLAŞMASI

Bu anlaşma, Kürdistan'ın efsane lideri Mele Mustafa Barzani’nin Eylül Devrimi’nde yaptığı liderlik ve mücadelesi sonucu Irak hükümeti ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında imzalandı.

11 Mart 1970 Anlaşması, Kürt siyasi liderliği ile Irak hükümeti arasında 2 yıl süren görüşmeler sonucu imzalandı. 15 maddeden oluşan anlaşmanın içeriği Mele Mustafa Barzani, İdris Barzani, Irak devrik diktatörü Saddam Hüseyin ve her iki tarafın görüşmeci heyetinin katılımlarıyla Bağdat’ta açıklandı.

1970 Anlaşması, 11 Mart 1970'te, KDP adına Mele Mustafa Barzani, BAAS adına devrik diktatör Saddam Hüseyin El-Tikrıti imzası ile aynı anda hem Kürdistan'ın Sesi Radyosundan hem de Bağdat Radyosundan yayınlandı.

Bu anlaşma, Kürdistan'a bir özerk yönetim getirecek, bunun için öngörülen düzenlemeler, 4 yıl içinde gerçekleştirilerek, 11 Mart 1974'e kadar tüm antlaşma hükümleri yerine getirilmiş olacaktı.

Ancak Irak hükümeti 11 Mart 1974'te anlaşmaya uymayarak bu antlaşmanın bazı bölümlerini değiştirmiş ve bazı bölümlerini tümden kabul etmeyerek, kısıtlı bir özerklik yasası çıkarılmış, buna itiraz eden Kürtler yeniden silahlı mücadele başlamıştı.

11 Mart 1970 Anlaşması, Kürdistan açısından bir kazanım olarak tarihe geçti.