Başkan Neçirvan Barzani'den Kerkük açıklaması

Kerkük’te sivillere karşı silah kullanılmasını şiddetle kınayan Başkan Neçirvan Barzani, Bağdat hükümetini derhal gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Başkan Neçirvan Barzani'den Kerkük açıklaması

Kerkük’te bir kaç gündür devam eden provokasyonların ardından bugün sokağa dökülen Kürt göstericilere güvenlik güçlerince ateş açıldı. Olaylarda 1 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de yaralandı.

Yaşananların ardından bir açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, Erbil-Kerkük karayolunun 6 gündür hukuka aykırı bir şekilde kapatıldığını ve bu duruma Kerkük yönetiminin sessiz kaldığını hatırlattı.

“Kerkük'ün yasa ve anayasanın uygulanmasına ihtiyacı var, daha fazla yasa dışı faaliyete değil!” diyen Barzani’nin açıklaması şöyle:

“Kent yönetiminin genel olarak kent sakinlerinin hayatını etkileyen bu duruma müdahale etmemesinin ardından Kürt vatandaşlar Kerkük'teki barikatları protesto etti. Ama maalesef buna şiddetle karşılık verildi, bir genç şehit oldu ve çok sayıda kişi de yaralandı.

Bu güvenlik kargaşasına büyük bir endişeyle bakıyor ve durumu yakından takip ediyoruz. Sivil göstericilere ateş açılmasını ve silah kullanılmasını şiddetle kınıyoruz. Kerkük'te kaos ve güvenlik boşluğu yaratılması, bir arada yaşam, güvenlik ve istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Irak Hükümetinin ilgili tarafları derhal gerekli tedbirleri almalıdır. Kerkük'teki tüm toplulukların güvenliğini ayrım gözetmeksizin korumak ve ateş edenleri yargılamak güvenlik güçlerinin görevidir.

Kerkük’te huzur ve güvenliği korumak, vilayetteki güvenlik durumunun herhangi bir nedenle bozulmasına izin vermemek tüm tarafların sorumluluğundadır. Herkes itidalli olmalı, yollar açılmalı, Kerkük’teki vatandaşlar huzur ve normal hayata kavuşmalı.”

Ne olmuştu?

Irak Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Kerkük’te Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın ana karargah olarak kullandığı KDP’nin eski merkez binasının tekrardan partiye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenledi ve Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de yaralandı.