Liderlerden Büyük Eylül Devriminin 63. yıl dönümünde mesaj: Kürt halkının meşru davasını ileriye taşıdı
Güney Kürdistan’da Irak’a karşı başlattığı özgürlük mücadelesinin önemli aşaması olan Büyük Eylül Devrimi’nin 63. yıl dönümünde liderler mesaj yayımladı.
Başkan Mesud Barzani, 63. yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda Eylül Devriminin "Kürt halkının ülke çapındaki en büyük siyasi ve silahlı devrimi" olduğunu ve "Kürt halkının meşru davasını birkaç adım ileriye taşıdığını" söyledi.
Mesajının devamında Başkan Barzani, "Ölümsüz Barzani’nin önderlik ettiği Eylül Devrimi, Kürt halkının iradesini ve özgüvenini yeniden tesis etmiş, Kürt halkının baskı ve işgale karşı kurtuluş mücadelesinin devamı için güçlü bir siyasi, örgütsel ve halkçı temel haline gelmiştir" dedi.
“Bu kahramanlar halkları için tarih yazmışlardır”
Eylül Devriminde şehit olan tüm Peşmergelerin şahsında tüm Kürdistan şehitlerini selamlayan Başkan Barzani “Bu milli gururda izini bırakan tüm Peşmergelerin, savaşçıların ve kahramanların fedakarlığını ve çalışkanlığını da takdir ediyorum. Bu kahramanlar halkları için tarih yazmışlardır, her birinin yaşamı ve mücadelesi bizim için ders niteliğindedir” ifadelerini kullandı.
“İlham kaynağı oldu”
Başkan Mesud Barzani “Eylül Devrimi, hikayeleri ve cesaretiyle, önderlik, Peşmerge ve kitlelerin direnişiyle Kürt halkının meşru davasını birkaç adım ileriye taşımış ve Kürt halkının özgürlük mücadelesinin diğer aşamalarına ilham kaynağı olmuştur” ifadelerini kullandı.
Neçirvan Barzani: Tüm kazanımların temelini oluşturdu
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Eylül Devrimi'nin yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Bu devrim, Kürt halkının haklarının ilk resmi olarak tanınmasının ve sonraki tüm kazanımların temelini oluşturdu" dedi.
Başkan Neçirvan Barzani mesajında Devrimin öncüsü Ölümsüz Lider Mela Mustafa Barzani, devrim sürecine katılan kahraman Peşmergeler, mücadele arkadaşları ve tüm tarafları saygıyla anarak, minnettarlığını dile getirdi.
"Bu devrim, özgürlük savaşçılarının gür sesi ve özgürlük uğruna her türlü fedakarlığı yapan bir halkın ve ülkenin meşru davasıydı” diyen Barzani mesajının devamında "Tüm Kürtlerin milli düşüncesinin, kimliğinin, onurunun, Kürt halkının baskı ve işgale karşı çelik iradesinin ve milli duruşunun özü haline geldi” ifadelerini kullandı.
Barzani, Eylül Devriminin Kürt halkının haklarının ilk resmi olarak tanınmasının ve daha sonraki tüm kazanımların temelini oluşturduğunu vurguladı.
“Zafere ulaşıncaya ve şehitlerin hayallerini gerçekleştirinceye yolumuza devam edeceğiz”
Kürdistan Bölgesi Başkanı mesajının sonunda şunları dile getirdi:
“Özgürlük ve demokrasi mücadelemizde devrimin yüksek ilke ve değerlerine, zafere ulaşıncaya ve şehitlerin hayallerini gerçekleştirinceye kadar umut ve iyimserlikle sahip çıkacağız. Daha iyi bir gelecek için yolumuza devam edeceğiz.”
Başbakan: Eylül Devrimi tüm çalışmalarımıza ilham veriyor
Öte yandan Eylül Devriminin 63. yıldönümünde bir mesaj yayımlayan Başbakan Mesrur Barzani "Eylül Devrimi'nin yüksek değerleri çalışmalarımıza ilham veriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Eylül Devrimi'nin ulusal liderimiz merhum Barzani'nin önderliğinde ulusal, kapsamlı ve kapsamlı bir devrim olduğunu söyledi.
Başbakan "Eylül Devrimi'ni anma, Kürt halkının haklarına yönelik kurtuluş mücadelesinin parlak bir aşamasının ve Kürt halkını ve topraklarını savunmaktan vazgeçmemesinin anılmasıdır" dedi.
Mesajının devamında Barzani, "Eylül Devrimi'nin adaleti, birliği, baskı ve haksızlığa karşı direnişi pekiştirme yönündeki yüksek değerleri, bize her zaman Kürt halkına hizmet etme ve ulusal kazanımlarımızı koruma yönünde çalışma konusunda ilham vermiştir" ifadelerine yer verdi.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani "Eylül Devrimi'nin yıl dönümünde, Kürt halkının tüm sınıf ve topluluklarından devrime katılan tüm Peşmerge ve savaşçıların mücadelesini ve fedakarlıklarını büyük saygı ve takdirle anıyoruz" dedi.
Eylül Devrimi nasıl başladı?
1961 yılında Güney Kürdistan’da Ölümsüz Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimine karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için 'Eylül Devrimi'ni başlattı.
11 Eylül 1961'de Irak ordusu Baziyan limanını, Halkan Vadisi'ni ve Duhok sınırını bombaladı.
19 Eylül 1961'de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Bürosu resmen Irak ordusuna direnme kararı aldı ve Eylül Devriminin ilk kıvılcımını çaktı.
Eylül Devrimi’nin elde ettiği zaferin ardından 1970 yılında Irak’ta dönemin Devrim Komuta Konseyi Kürtlerle bir barış anlaşması imzalamayı kabul etti.
Bağdat rejiminin Kürtlerin özerklik haklarını düzenleyen anlaşmayı kabul etmesi, Kürdistan’ın yakın tarihindeki en önemli olaylarından biriydi.
11 Mart 1970 Anlaşması, nüfus sayımıyla Kürtlerin çoğunluğa sahip olduğu belirlenen vilayet ve ilçelerde bir Özerk Bölge oluşturulmasını içeriyordu. Anlaşma aynı zamanda Kürtlerin hükûmet organlarında temsil edilmesini de kapsıyordu.
Buna rağmen Irak hükûmeti aynı dönemde petrol zengini Kerkük ve Xaneqin bölgelerinde bir “Araplaştırma” projesi başlattı ve 1974'te anlaşmayı bozan taraf oldu.
Tartışmalı bölgeler için nüfus sayımı iki kez ertelendi ve 1974'te anlaşma çöktü.
Başkaldırı 1975'e Cezayir Anlaşması'na kadar sürdü.