Macaristan'ın desteği ile Erbil'de mülteci okulu

Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog, Erbil’de yapılan bir törenle yerinden olmuş çocuklar için yapılan okulun açılışını yaptı.

Macaristan'ın desteği ile Erbil'de mülteci okulu

Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog, Erbil’de yapılan bir törenle yerinden olmuş çocuklar için yapılan okulun açılışını yaptı.

Törene, Kürdistan hükümet yetkilileri ve yerel Hristiyan liderler de katılarak Macar hükümetine Kürdistan’a yaptığı sürekli desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Törende konuşan Erbil’in Keldani Başpiskoposu Bashar Waarda, tarihi Kürt ayaklanmasının 27. yıldönümünde, Mariyama Özel İlköğretim Okulu’nun açılmasının sevinç verici olduğunu söyledi. Bashar Warda, “Bu gönderdiğimiz bir mesaj. Yeni Raperin, eğitimsel bir Raperin olacak.” dedi.

Konuşmasının devamında Başpiskopos Kürdistan’ın barışın, güvenliği ve eğitimin yeri olduğunu belirterek; “Irak'taki tüm insanlar için de bir gelecek. Sadece yerinden edilmiş Hıristiyanlar için değil.” diye konuştu.

Başpiskopos, ayrıca 2013 yılında IŞİD’in bölgeye yayılmasıyla Musul ve Ninowa’yı terkeden 125 binden fazla Hristiyan’ı kabul ettiği için Kürdistan’a teşekkür etti. 
Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog da törende konuşarak, okulun sadece Hristiyanlara değil, diğer dinlerden de olmak üzere farklı toplulukların gençlerini bir araya getirme fikrini yansıttığını söyledi.

Balog, tören sonrası düzenlediği basın toplantısında Macaristan’ın aşırılık yanlısı gruplarla savaşan çokuluslu koalisyonun bir parçası olduğuna dikkat çekerek Macaristan’ın IŞİD sonrası dönemde de Kürdistan’ı desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
Bakan, “Gençliğini kaybeden bir ülke geleceğini ve umudunu da kaybeder.” dedi.
Balog, ayrıca Macaristan’ın Ninova’ya bağlı olan Telskuf kasabasını yeniden inşaa etme çabalarına desteğini vurgulayarak, yakında buraya binlerce insanın dönebileceğini belirtti.