Mariupol’de yeniden geçici ateşkes

Cumartesi günü ateşkes ihlalleriyle kesintiye uğrayan tahliyeler yarıda kalınca, bugün Ukrayna’nın Mariupo kentinde bir kez daha geçici ateşkes ilan edildi.

Mariupol’de yeniden geçici ateşkes

Yerel saatle sabah 10'da başlayan ateşkesin akşam saat 21:00'e kadar sürmesi planlanıyor.

Mariupol Kent Konseyi'nin verdiği bilgiye göre kentteki siviller yerel saatle 12'den (Erbil saatiyle 10:00) itibaren tahliye edilebilecek.

Benzer bir plan Cumartesi günü de duyurulmuş; Mariupol ve Volnovakha şehirlerinde geçici ateşkes ilan edilmişti. Ancak bombardımanın ateşkes ilanından kısa bir süre sonra, yaklaşık 30 dakika içinde yeniden başlamasıyla tahliyeler durmuştu.

Cumartesi günkü geçici ateşkesleri Rusya Savunma Bakanlığı ilan etmiş; Ukrayna ile yapılan anlaşma gereği insanların şehri terk etmesine izin vereceklerini; insani koridorların açılacağını duyurmuştu. Ardından başlayan bombardıman için iki taraf birbirini suçladı.

Mariupol'de belirlenen üç noktadan kalkacak otobüslerle sivillerin Zapozijya'ya götürüleceği, özel araçların da otobüslerin ardından giderek şehri terk edebileceği, kent konseyi tarafından duyuruldu. Tahliyeleri Kızılhaç organize edecek. Şehirden çıkan özel araçların tüm koltuklarının doldurulması istenecek.

Ukrayna hükümetinin danışmanlarından Vadim Denisenko, geçici ateşkes ilanından hemen önce Ukrayna-24 TV'de çıktığı yayında, Sumi bölgesinde ve Mariupol şehrindeki durumun "insani felaketin eşiğinde" olduğunu söyledi.

Sumi bölgesindeki Akturka ve Trostianets'te elektrik ve su kesintileri olduğunu belirten Denisenko, Cumartesi gecesi bombardımanın nispeten hafiflediğini de söyledi.