Erdoğan'dan Putin'e acil çağrı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi. Erdoğan görüşmede Putin'e 'acil ateşkes' çağrısında bulundu. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre ise askeri operasyonun bitmesi için "Ukrayna'nın savaşmayı durdurması ve Rusya'nın taleplerinin karşılanması" istendi.

Erdoğan'dan Putin'e acil çağrı!

Rusya'nın Ukrayna işgalinin 11'inci gününde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında planlanan telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmenin saat 12.00 sıralarında başladığı belirtildi. 

Bir saat süren görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi.

Erdoğan'dan Putin'e ateşkes ve anlaşma çağrısı

Erdoğan, Putin ile yaklaşık bir saat süren görüşmesinde ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi.

Öte yandan Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Dün Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Burada bizim temel ilkemiz tabii ki Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği, siyasi birliğine uluslararası hukuk çerçevesinde korunması. Rusya'nın dile getirdiği endişeler, kaygılar her ne ise, bunların savaş yoluyla değil müzakere yoluyla ele alınması ve değerlendirilmesi bizim temel yaklaşımımız. Cumhurbaşkanımızın telefon trafiği bugün de devam edecek. Bugün AB Başkanı, Kanada Başbakanıyla yarın da sayın Putin ile bir görüşmesi olacak. Biz bu mesajları vermeye devam edeceğiz" ifadeleriyle görüşmenin gerçekleşeceğini duyurmuştu.

Kremlin’den görüşmeye ilişkin açıklama

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre de Putin, görüşmede Erdoğan’a "operasyonun ancak Kiev’in askeri eylemlerine son vermesi ve Rusya’nın taleplerini kabul etmesi halinde duracağını" söyledi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığı açıklamada “Vladimir Putin, Donbass’ı korumaya yönelik özel askeri operasyonun gidişatı hakkında bilgi verdi, bu konudaki temel yaklaşımları ve değerlendirmelerini özetledi ve belirlenen ana amaç ve hedefleri detaylı biçimde aktardı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, “Putin operasyonun planlandığı şekilde ilerlediğini, krizin çözümü için Ukrayna yönetimi ve yabancı partnerlerle diyaloga hazır olduklarını” söyledi.

Kremlin’in ifadesine göre Erdoğan ‘bazı Batılı ülkelerde hız kazanan, Rus kültürü ve kültür figürlerine ilişkin ayrımcı kampanyaya yönelik eleştirel bir değerlendirmede’ bulundu.

Putin, Rus tarafının çatışma bölgelerindeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gerekli tüm desteği sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.