İmamoğlu'ndan rakibi Murat Kurum hakkında ilk yorum

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetine Türkiye halkının "demokrasi, adalet ve hukukun üstünlüğü" arzusuna ilişkin bir mesaj vereceğini söyledi.

İmamoğlu'ndan rakibi Murat Kurum hakkında ilk yorum

52 yaşındaki İmamoğlu, muhalefet partilerinin artık Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'nin adaylarına karşı ittifak içinde olmaması nedeniyle yeniden seçilme hedefinin beş yıl önceki ilk zaferinden daha zor olacağını kabul etti.

İmamoğlu Reuters'e verdiği röportajda, AK Partli rakibi Murat Kurum'u yenebileceğinden emin olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en büyük şehrini yöneten ve ülke genelinde muhalefetin en yüksek profilli lideri olan CHP’li İmamoğlu, "Bu şehrin demokrasi, adalet ve hukukun üstünlüğü açısından Türkiye'ye mesajlarını verebileceği bir süreci görmek ve deneyimlemek istiyoruz. Eğer bu gerçekleşirse elbette hükümete çeşitli mesajlar gönderilecek. Bırakın bu konuda endişelensinler" dedi.

Geçen Mayıs ayında Erdoğan Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilirken, AK Parti ve müttefikleri parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde etti; bu, 31 Mart'ta ülke çapında yapılan belediye seçimlerinde morali bozuk bir muhalefetin karşılaştığı zorluğu gösteriyor.

Bunun bir parçası olarak, CHP ve İYİ Parti  ve DEM Parti de dahil olmak üzere diğer muhalefet partileri, büyük şehirlerde ortak adaylar çıkarmayı kabul etmedi.

İmamoğlu ise diğer muhalefet partilerinden ve AK Parti'den seçmen kazanabileceğini söyledi. İmamoğlu, Boğaz'a bakan ofislerinde, "Gerçek şu ki, geçen seçimden daha zor olacak. O zamanlar ittifaklar daha net bir konumdaydı” diye konuştu.

İmamoğlu'nun 2019'da seçilmesi, AK Parti ve seleflerinin İstanbul'daki 25 yıllık iktidarına son verdi ve kendisi de bir zamanlar belediye başkanı olarak görev yapmış olan Erdoğan için keskin bir yenilgiyi temsil etti.

AK Parti oylamaya itiraz etti ve yenilenme talebinde bulundu ancak İmamoğlu bunu daha da büyük bir farkla kazandı. AK Parti'nin başkent Ankara ve diğer şehirleri de kaybettiği 2019 seçimleri Türk siyaseti için bir "dönüm noktası" olarak nitelendirildi.

İmamoğlu, merkezi hükümetin baskı ve engellemelerine rağmen yönetiminin İstanbul'da hizmet ve kalkınma sağladığını söyledi.

"Kamu bankaları bize herhangi bir finansman imkânı sağlamadı. Bütün bunlara rağmen çok başarılı bir dönem geçirdiğimizi söylemek isterim" dedi.

Erdoğan, AK Parti'nin belediye başkan adayı Kurum'un Pazar günü İstanbul'u son beş yıldaki "fetret döneminden çıkarmak" üzere atandığını söyledi. İmamoğlu, her iki siyasetçinin de kampanyalarına başlaması nedeniyle Kurum'un adaylığının şansını etkilemediğini söyledi.

İmamoğlu, 2019 seçim zaferinin ardından kamu görevlilerine hakaret ettiği gerekçesiyle mahkeme tarafından hakkında verilen 2,5 yıl hapis cezası ve siyasi yasak konusunda da "hiç endişe duymadığını" söyledi.