Mesrur Barzani: 9’uncu kabine bir çok kazanım elde etti

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi 9’uncu kabinesinin göre gelmesinin ikinci yıldönümü vesilesi ile yayınladığı görüntülü mesajında, “Eğer insanflı olacaksak sanırım bu hükumet bir çok kazanım elde etti” dedi.

Mesrur Barzani: 9’uncu kabine bir çok kazanım elde etti

Kürdistan Bölgesi Hükümeti 9’uncu Kabinesi ikinci yılını geride bıraktı. Başbakan Mesrur Barzani, 10 Temmuz 2019’da yemin ederek göreve başlamıştı.

9’uncu kabinenin ikinci yılı vesilesi ile görüntülü bir mesaj yayınlayan Barzani, iki yıl içerisinde atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Yolsuzlukla mücadelenin halkın temel taleplerinden biri olduğunu hatırlatan Başbakan Barzani, “Hükumet programını açıkladığımızda reformlarla uğraşacağımızı söyledik. Reformlar bir gece ve bir günde olacak işler değil. Devam eden bir süreçtir ve hiç bitmez. Biz ilerisi için de daha fazla reform ve iyileştirme yapabiliriz” diye konuştu.

Mesrur Barzani, “Eğer gerçekten insanflı olacaksak, tüm bu krizlere ve karşı karşıya kaldığımız engellere rağmen sanırım bu hükumet bir çok kazanım elde etti” dedi.

9’uncu kabinenin göreve başlaması ile birlikte koronavirüs pandemisi, petrol fiyatlarındaki düşüş ve dünya piyasalarında yaşanan ekonomik krizin Kürdistan Bölgesi’ni de etkilediğine dikkat çeken Barzani, “Buna rağmen ayakta kalmayı başardık” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nde memur ve çalışanlara ödenen maaşlarda yaşanan gecikme hakkında da konuşan Barzani, “Irak hükumeti bu ayla birlikte tam 13 aydır Kürdistan Bölgesi’nde herhangi bir bütçe payı göndermemiştir. Biz Kürdistan Bölgesi’ndeki gelirle, tüm sorun ve engellere rağmen, yapılan reformlar sayesinde hükumeti idare etmeyi başardık” diye belirtti.

Hükumetin harcamalarını olabildiğince kısıtladıklarını anlatan Mesrur Barzani, ayrıca gelirleri de düzenleyebildiklerini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, her türlü zorluğa rağmen vatandaşlar üzerindeki vergi yükümlülüğünü arttırmadıklarını vurgulayarak, mevcut vergilerin de yasalar çerçevesinde düzenlendiğini, alınan vergilerin vatandaşa tekrar hizmet olarak geri döndüğümü belirtti.

Hükumetin elektrik sorunu, susuzluk ve kuraklık sorunu ile yüzleşmek için çeşitli projelere imza attığını dile getiren Barzani, “Su insanlar için en önemli yaşam kaynağıdır. Hiç kimse susuz yaşayamaz. Ancak maalesef Kürdistan’da suyun yetersiz olmasının bazı nedenleri var. Su kaynaklarımızın çoğu sınırlarımız dışından geliyor ve sınırların ötesinde yaşanan kesintiler nedeniyle barajlarımız, örneğin Dokan ve Derbendixan barajları yeterli suya kavuşamıyor” dedi.

Mesrur Barzani, bölgedeki kuraklığın da su sorununun başka bir boyutu olduğuna dikkat çekti ve vatandaşlardan ihtiyaçlarından fazla su israf etmemelerini istedi.