Mesrur Barzani: Anayasal haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’la sadece bütçe sorunu olmadığını, çözülmesi gereken başka sorunların da olduğunu belirtti.

Mesrur Barzani: Anayasal haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan Mesrur Barzani, Bağdat’la süren bütçe müzakereleri, Kürdistan Bölgesi’ndeki reformlar ve gündemdeki diğer konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan, hiçbir şekilde anayasal haklarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Başbakan, “Bağdat’la, bütçede Kürdistan Bölgesi payının sağlanması konusunda bir uzlaşıya varılması için heyetimiz defalarca kez Bağdat’a ziyarette bulunuyor. Irak’ın zorlu bir ekonomik süreçten geçtiğini biliyoruz. Bu bütçenin, hem bütün Irak halkının hem de Kürdistan Bölgesi halkının yararlanabileceği, Irak halkının Bölge halkına yardımcı olacağı bir bütçe olması için birçok kez talepte bulunduk” dedi.

2021 bütçesinin anayasal temelde şeffaf olması ve bütün tarafların mali haklarının göz önüne alınması için talepte bulunduklarını kaydeden Başbakan, “Yani bir tarafın başka bir taraf üzerinde kazanç sağlamamasıdır. Bugünkü toplantıda, son önerilerini de masaya yatırdık. Birçok öneri vardı. Bunlardan biri de Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasında Bağdat’ta varılan anlaşma doğrultusunda Bölge’nin payının bütçede nasıl yer bulacağıydı. Bölge Hükümeti’nin 250 bin varil petrolü teslim etme konusunda hazırlığı vardı. Bu da federal hükümetin, Bölge’ye göndermesi gereken mali hakların karşılığında olacak” ifadelerini kullandı.