Mesrur Barzani: Bizim için Kürdistan'ın statüsünün korunması önemli

Mesrur Barzani: Bizim için Kürdistan'ın statüsünün korunması önemli

Başbakan Mesrur Barzani, Irak'ta kurulacak yeni kabinede yer alacak Kürt bakanları  belirleyeceklerini belirterek, Kürdistan Bölgesi olarak Irak Federal yapısı içerisinde Kürdistan'ın statüsünün korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, Münih Güvenlik Konferansı’nda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Başbakan Mesrur Barzani, Ortadoğu'daki gelişmelerin tüm ülkeler açısında önemli olduğunu, dünya ülkelerinin Ortadoğu'daki sorunların çözümünde  Kürdistan Bölgesi'nin konumunun belirleyici ve önemli olduğunu farkında olduklarını belirterek, ”Görüşmelerde bölgedek istikrar ve güven ortamını sağlanması için nasıl rol üsteleneceğimiz konusunda  görüş ve önerilerde bulunduk" dedi.

"Bizim için Kürdistan'ın statüsünün korunması önemli"

Irak'ta Allavi başkanlığında kurulacak yeni kabineye de değinen Başbakan şunları dile getirdi:  ”Şuana Muhammed Tevfik Allavi'nin nasıl bir kabine kuracağı konusunda yürütülen tartışmalarda tam bir netlik kazanılmış değil.  Kürdistan Bölgesi olarak bizim için Kürdistan Bölgesi'nin Irak Federal yapısı içindeki statüsünün korunması ve anayasal haklarımıza saygı gösterilemesi önemli. Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi taraflar ile yapacağımız görüşmeler ile Kürt bakanları belirlememiz gerekiyor." 

"Koalisyon devam etmeli"

IŞİD'in bölgede hala büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Başbakan, "Bu konuda tüm taraflar ile özellikle ABD ve Koalisyon ülkeleri ile işbirliğine ihtiyaç var.  Bize göre IŞİD bölge ve dünya güvenliği için ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor. IŞİD yeniden baş kaldırmak için kendine yollar arıyor. Bu konuda Koalisyon üyesi ülkeler ve güvenlik konferansına katılan ülkeler arası bilgi paylaşımı olması gerekir.  IŞİD karşıtı koalisyon devam etmeli.  Görüşmelerimizde IŞİD'in yeniden başkaldırması engellenmesi,  bölgedeki ekonomik ve yaşam alanlarında gelişmeler ancak siyasi istikrarın sağlanmasıyla olabilir" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüşmelerine ilişkin ise Başbakan, bölgedeki istikrar ve güven ortamının bozulması konusundaki endişelerin yanısıra  Kürt halkı açısında, karşılıklı saygıya dayalı iyi komşuluk ilişkilerinin öneminden basedildiğini belirtti.