ENKS'li yönetici: Suriye ordusuna güven olmaz

ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Fesla Yusuf, Türkiye'nin operasyon tehdidine karşı DSG ile Suriye arasında varılan anlaşmaya ilişkin "Suriye ordusunun verdiği sözlere güven olmaz” şeklinde yorumladı.

ENKS'li yönetici: Suriye ordusuna güven olmaz

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon tehditlerine yönelik alınacak tedbirlere ilişkin Kürt siyasi taraflar farklı düşünüyor. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) operasyon tehdidi altındaki bölgelere Suriye ile varılan anlaşma çerçevesinde Suriye ordu güçlerinin yerleştirildiğini açıkladı. ENKS ise Suriye ordusuna güvenilmemesi gerektiği görüşünde.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Konseyi Üyesi Fesla Yusuf, DSG ile anlaşan Suriye hükümetine güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

"Suriye rejiminin sözüne güven olmaz"

Türkiye’nin operasyon tehditlerine karşı tavırlarının net olduğunu dile getiren Yusuf şunları söyledi:

 “ENKS’nin bu konudaki tavrı başından beri nettir. Kürt bölgelerine saldırı tehdidine karşı uluslararası toplum ve güçlü devletlere bu saldırıları durdurma çağrısı yapıyoruz. DSG ile anlaşan ve tehditlere karşı duracağı sözü veren Suriye rejiminin bu sözünü yerine getireceğine inanmıyoruz. Çünkü Efrin’e saldırı olduğunda da sözlerini tutmadılar. Suriye rejiminin tek amacı hakimiyet alanını geliştirmek ve tüm Kürt bölgelerini kontrol etmek.”

"Tahran zirvesi operasyon tehdidini tamamen ortadan kaldırmadı"

Suriye Kürtleri Ulusal İnisiyatif Başkanı Ömer Ose ise Tahran’daki üçlü zirvesindeki açıklamaların Suriye ve Kürtlere yönelik Türkiye’nin operasyon tehdidini tümden ortadan kaldırmadığı görüşünde.

Ose, Türkiye hükümet yetkililerinin tehditlerinin sürdüğünü ve Kuzey Suriye’yi “işgal” ederek bölgenin esas halkını sürmeyi hedeflediğini söyledi.

Ömer Ose  Suriye’deki bütün halkların Türkiye’nin tehditlerini kınamasını ve DSG ile Suriye ordusunu destekleme çağrısı yaptıklarını kaydetti.

Suriye Kürtleri Ulusal İnisiyatif Başkanı Ömer Ose ayrıca uluslararası toplumun Türkiye’nin Suriye’nin egemenlik hakkı ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerine yönelik baskılarını arttırmasını istedi.

Kürt halkına da çağrı yapan Ose, saldırı olması haline durum ne olursa olsun topraklarını terk etmemeleri, Efrin ve Serêkaniyê’deki tradejinin tekrarlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Ose, DSG ile Suriye ordusu arasındaki anlaşmanın askeri düzeyde kalmaması iki taraf arasında normalleşmenin sağlanması ve siyasi bir anlaşmanın sağlanması gerektiğini kaydetti.

20 Temmuz’da Tahran’da İran, Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen 3’lü zirvede Suriye’ye operasyona yeşil ışık yakılmadı. Ancak Türkiye’nin operasyon tehditleri devam ediyor. Türkiye Suriye’nin kuzeyinde 30 km derinliğinde ‘güvenlikli bölge’ oluşturmayı hedeflediğini belirtiyor.

Operasyon tehditlerine karşı DSG ile Suriye ordusu anlaştı. Suriye ordu güçleri Tel Rıfat, Minbic ve Kobani sınırına yerleşti. Rojava yönetimi ise OHAL ilan etti.