Mesrur Barzani: İnsanları ölüme gönderen kaçakçılar durdurulmalı

Başbakan Mesrur Barzani, Manş Denizi’nde hayatını kaybeden göçmenler için üzüntülerini dile getirerek, “Bu, yasadışı göçün tehlikelerini ve insanları ölüme gönderen kaçakçıları güçlü bir şekilde hatırlatıyor. Onları durdurmak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Mesrur Barzani: İnsanları ölüme gönderen kaçakçılar durdurulmalı

Dün, Fransa'dan Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye geçmeye çalışan göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 27 göçmen hayatını kaybetti.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Fransız yetkililer, hayatını kaybeden göçmenlerin çoğunlukla “Irak ve İran'dan gelen Kürtler” olduğunu bildirdi.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, “Dün gece Manş Denizi'nde 27 masum canın trajik kaybından dolayı çok üzgünüm” dedi.

Kurbanlardan bazılarının Kürt olabileceğini belirten Barzani, “Kimliklerini tespit etmek için çalışıyoruz. Ailelerinin acılarını paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Barzani, “Bu, yasadışı göçün tehlikelerini ve insanları ölüme gönderen kaçakçıları güçlü bir şekilde hatırlatıyor. Onları durdurmak için birlikte hareket etmeliyiz” diye ekledi.

5 kişi gözaltına alındı

Öte yandan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, RTL radyosuna verdiği demeçte, düzensiz göçmenlerin Manş Denizi'nden geçmesini sağlamaya çalışan 5 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yıl başından bu yana Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye gitmeye çalışan 7 bin 800 kişinin kurtarıldığını ifade eden Darmanin, dün yaşananları "trajedi" olarak nitelendirdi.

Macron acil toplantıya çağırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Avrupa Birliği'ni (AB) "göç sorununa" ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in imkanlarının derhal güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Macron, "Fransa, Manş Denizi'nin mezarlığa dönüşmesine izin vermeyecek" dedi. Dunkerque Savcılığından yapılan açıklamada, düzensiz göçmenlerin İngiltere'ye geçişini sağlamaya çalışanlara yönelik soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Macron, dün akşam İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde, düzensiz göçü durdurmanın aciliyeti konusunu ele almıştı.