Başbakan Barzani: Özgürlükleri koruma ve demokratik değerleri savunma taahhüdünü yineliyoruz

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi hükumetinin demokrasiyi ilerletme ve düşünce özgürlüğü de dahil demokratik değerleri savunma konusunda başarılı bir örnek sergilediğini söyledi.

Başbakan Barzani: Özgürlükleri koruma ve demokratik değerleri savunma taahhüdünü yineliyoruz

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin İnsan Hakları Planı'nın kabul edilmesi ve uygulanmaya geçilmesinin birinci yıl dönümü vesilesiyle başkent Erbil’de bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Başbakan Mesrur Barzani, planın, Kürdistan Bölgesi'nde önümüzdeki beş yıl boyunca tüm alanlarda insan haklarının korunmasını teşvik etmek için hükümet tarafından onaylanan kapsamlı bir yol haritası olduğunu söyledi.

“Demokratik değerler savunma taahhüdünü yineliyoruz”

Planın, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, bölgedeki farklı topluluklar arasında barış içinde bir arada yaşamanın savunulması, özgürlük ve demokrasi ilkelerinin güçlendirilmesi, şiddet ve cinsler arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılması alanında Dokuzuncu Kabine’nin önemli önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Barzani, “Bu vesileyle, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin dini ve etnik yapılar arasında bir arada yaşama kültürünü teşvik etme, bireysel ve kamusal özgürlükleri koruma ve demokratik değerleri savunma taahhüdünü yineliyoruz” dedi.

Başbakan Barzani, bu kapsamlı planı sayesinde Kürdistan halkı ve uluslararası toplumun desteği ile engelleri aşmayı ve daha ileri bir yönetim aşamasına geçmeyi istediklerini dile getirdi.

Planın ayrıntılı bir şekilde hazırlandığını ifade eden Başbakan Barzani, “Plan hazırlanırken Yargı, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Parlamento Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), sivil toplum, STK'lar ve bölgedeki diplomatik elçilerin görüşleri de alınmış ve şu an uygulamadadır. Planın içeriğinin çeşitli alanlarında iyi bir şekilde uygulanacağını, bölgede iyi yönetim, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının koruması kültürünün geliştirilmesine verilen önemi yansıtacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Mesrur Barzani, planda yer alan tavsiyelerin çoğunun son yıllarda çıkarılan yasalar yoluyla pratikte uygunaldığını, bileşenlerin haklarının korunması, aile içi şiddeti önleme, çocuk haklarının korunması ve gazetecilik hakları konusunda Kürdistan Bölgesi'nin bir çok ülkeye nazaran çok ilerde olduğunu söyledi.

“Kürdistan Bölgesi insan haklarını korumak için çalışıyor”

Barzani, “Bu nedenle Kürdistan Bölgesi, uluslararası insan hakları anlaşmaları ve belgeleri, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde yürürlükte olan anayasa, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde insan haklarını korumak ve saygı göstermek için çalışmaktadır” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, IŞİD kurbanlarının yakınlarının acısını hafifletmek için birçok adım attığını, kaçırılan Ezidi Kürtlerin kurtarılmasında da önemli rol oynadığını, bu amaçla, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler IŞİD Suçlarını Araştırma Ekibi’nin (UNITAD) desteğiyle, IŞİD’lilerin uluslararası suçlardan yargılanması için özel bir mahkeme kurulmasını öngören yasa tasarısını Irak Parlamentosu’na sunduklarını belirterek, “Ancak maalesef sözde Irak İttihad Mahkemesi bu projeyi reddetti ki bu da IŞİD teröristlerinin yargılanmasını önlemek için şaşırtıcı yeni bir örnekti” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükumetinin demokrasiyi ilerletme ve düşünce özgürlüğü de dahil demokratik değerleri savunma konusunda başarılı bir örnek sergilediğini vurgulayan Başbakan Barzani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, hukukun üstünlüğüne ve tarafsız bir yargının varlığına tamamen bağlıdır, ifade ve medya özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi hükumetimizin önceliğidir. Bu bağlamda, hükumet, basın özgürlüğü de dahil olmak üzere uluslararası insan hakları standartlarına tam olarak uymasını sağlamak için uluslararası muhataplarıyla birlikte çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.