Mesrur ​​Barzani: Kürdistan’dan petrol ihracatı en kısa sürede yeniden başlamalı

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil’de Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani başkanlığında Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) temsilcilerinin de yer aldığı heyeti kabul etti.

Mesrur ​​Barzani: Kürdistan’dan petrol ihracatı en kısa sürede yeniden başlamalı

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına yönelik tedbir ve adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda hazır olduğunu teyit eden Başbakan Barzani, ihracat sürecinin bütçe yasasında belirlendiği gibi mali ve teknik gereksinimlerinin karşılanması için ortak anlayışın oluşturulması, anayasal ilke ve sözleşmeler çerçevesinde tüm tarafların anayasal haklarına saygı çerçevesinde yapılması gerektiğini belirtti.

Petrol ihracatının durması ile hazineye milyarlarca zarar verildiğini kaydeden Barzani, “Petrol ihracatı en kısa zamanda yeniden başlamalı” dedi.

Başbakan Barzani, Doğal Kaynaklar Bakanına, Erbil'de bulunan Irak Petrol Bakanlığı heyeti ile tam koordinasyon içinde çalışması yönünde talimat verdiğini belirtti.

Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani de Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının yeniden başlatılması arzusunda olduklarını ve anayasal çerçevede ortak zemin sağlayarak, sürecin önündeki engelleri kaldırmak istediklerini dile getirdi.

Görüşmede, ortak çözüme ulaşabilmek adına iki bakanlığın hukuki, mali ve teknik detayları görüşmesine, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin kamu kaynaklarının artırılması ve kamu yararına harcanmasında önemli rol oynayan petrol ihracatına yeniden başlanmasına karar verildi.

Erbil Havalimanı’nda gazetecilere konuşan Bakan Abdulgani, Türkiye’ye yeniden petrol ihracatına başlanması için öncelikle Kürdistan Bölgesi’ndeki şirketlerle ve Kürdistan Bölgesi hükümeti ile anlaşacaklarını belirterek, “İkinci aşamada ise uzlaşmış olduğumuz Türkiye ile anlaşma yapacağız" dedi.

Türkiye, Mart ayındaki tahkim kararının ardından Kürdistan Bölgesi’nde başlayan rota üzerinden petrol akışını durdurmuştu.

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Kürdistan’dan 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu açıklamıştı.