Mısır'dan Türkiye ile 'somut adım' açıklaması

Mısır'da Sisi'nin 2013 yılında gerçekleştirdiği askeri darbenin ardından Kahire yönetimi ile diplomatik ilişkileri donduran, Türkiye, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları geriliminde Mısır'ın Yunanistan ile ortak hareket etmesi sonrasında Kahire ile yeniden temasa geçerken, konuyla ilgili taraflardan açıklamalar geliyor.

Mısır'dan Türkiye ile 'somut adım' açıklaması

Son olarak Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi ve, "Mısır, her iki tarafın da faydasına olacak bir diyalog ve çıkarlara zarar verilmeden uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli" dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Şükrü ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 10 Nisan'da telefonda görüşmüştü. 

Türkiye'nin attığı bazı adımlar olduğunu ifade eden Şükrü, "Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Bu adımlar, siyasi açıklık aşamasına ilerleme konusunda Türkiye'nin de istekli olduğunun göstergesi. Ben de bu durumun daha ileriye taşınmasını umuyorum" ifadelerini kullandı. 

Müslüman Kardeşler'in İstanbul'daki bazı yayınlarının kapatılmasını da değerlendiren Şükrü, "Bizim dikkate aldığımız şey Müslüman Kardeşler'in kanallarının kapatılmasıdır, dolayısıyla bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Eğer bu kanalların kapatılması belgelenir ve kalıcı hale gelirse o zaman diğer ülkelerin içişlerine karışılmamasına yönelik uluslararası hukuk kuralları devreye girmiş olacak" yorumunu yaptı.

Mısır'da Temmuz 2013'te Sisi, 2012'deki seçimle Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Muhammed Mursi'yi darbeyle devirerek Mursi'nin dahil olduğu Müslüman Kardeşleri "terör örgütü" ilan etmişti.

Türkiye darbeye en sert tepki veren ülkelerden biri oldu.

Müslüman Kardeşler üyelerinin darbenin ardından Katar ve Türkiye'ye kaçmaları, bir süre sonra Katar'dakilerin de Türkiye'ye sığınması Sisi yönetimi için sorun olarak görülürken Türkiye de Mısır'da grubun üyelerine karşı alınan sert tutumu sert bir dille eleştirdi.

Bu konu, bugüne kadar yapılan yakınlaşma görüşmelerinde hep gündemin üst sıralarında yer aldı.