MSD: Türkiye'ye karşı birçok dünya devletiyle diyalog içerisindeyiz

MSD: Türkiye'ye karşı birçok dünya devletiyle diyalog içerisindeyiz

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Riyad Derar, Suriye krizinin kalıcı çözümü ve Türkiye'nin bölgedeki planlarına karşı birçok dünya devleti ile diyalog içerisinde olduklarını söyledi.

MSD, Suriye krizinin kalıcı çözümü amacıyla, demokratik muhalefet temsilcileri ile ortak çalışma yürütmek ve bölgedeki devletlerle görüşme temelinde uluslararası alandaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yürüttükleri çalışmalara ilişkin ANHA’ya konuşan MSD Eşbaşkanı Riyad Derar, Türkiye’nin engellemeleri ile uluslararası alandaki görüşmelerden uzak tutulmaya çalışıldıklarını ancak bölgedeki tüm devletler ile diyaloglarının sürdüğünü aktardı. Mısır’ın bölgede etkili devletlerden biri olduğunu belirten Derar, “Mısır’ın Arap devletleri üzerindeki etkisi büyüktür. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye işgal saldırıları ile Mısır ile güçlü ilişkiler geliştirildi” dedi.

Diplomasi trafiğinin özellikle Türkiye'nin saldırıları ile birlikte yoğunlaştığını ifade eden Derar, birçok dünya devleti ile dışişleri bakanlıkları, parlamento temsilcileri ve milletvekilleri düzeyinde diyaloglar geliştirdikleri bilgisini verdi. Derar, görüştükleri tüm ülkelerde halkın saldırılara karşı eylemler de gerçekleştirdiğini anımsattı.

Türkiye'ye bağlı sözde muhalif grupların Suriye krizini derinleştirdiğini ifade eden Derar, “Bu grupların Türkiye ile ortak hareket edişi, Suriye krizinin çözümünde rol oynayan devletlerin Türkiye’nin politikalarından etkilenmesine neden oluyor. Her grup, devletlerin desteğini Suriye krizini çözmek için kullanmalıdır” dedi.

Türkiye’nin bölgeye dönük saldırılarını hatırlatan Derar, “Kendilerine muhalif diyen gruplar, Osmanlı’yı yeniden diriltmek isteyen ve bölgedeki tüm halklara saldıran Türk devletiyle ortak hareket ediyor. Bu da, Suriye’deki siyasi gelişmeleri etkiliyor. Bunu kesinlikle ret ediyoruz” ifadelerini kullandı.