‘Müdahale devam ederse Peşmerge Bakanı istifa edecek’

Peşmerge Bakanlığı Basın Sekreteri Miran Bekir, Bakan Şorış İsmail’in çalışmalarına yönelik müdahalelerin devam etmesi halinde görevi bırakacağını belirttiğini söyledi.

‘Müdahale devam ederse Peşmerge Bakanı istifa edecek’

Peşmerge Bakanı Basın Sekreteri Miran Bekir, Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Peşmerge Bakanlığı’nın çalışmaları önünde engeller bulunuyor ve bir müdahale söz konusu. Kendisi de buna yönelik endişelerini belirtti ve durumun bu şekilde devam etmesi halinde görevi bırakıp istifa edeceğini söyledi” dedi.

Bekir, “Peşmerge Bakanı 44 yıl Peşmergelik yaptığını kaydetti ve ardından bu görevi düzenli bir Peşmerge Gücü oluşturulabilsin diye aldığını söyledi. Bakanlık bünyesindeki reform çalışmalarına başlayan ilk bakan durumunda” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı’ndaki reformların Uluslararası Koalisyon tarafından desteklendiğini anlatan Bekir, “Koalisyon, reformların başarısı adına Bakan İsmail’in endişelerini Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nde yer alan siyasi taraflara iletti” dedi.

 “Reformları ancak KDP ve YNK gerçekleştirebilir”

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Peşmerge Komisyonu Üyesi Rizgar Muhammed de Peşmerge Bakanı İsmail’in endişelerine ilişkin, şunları söyledi:

“Pek çok kere Bakan’la oturduk ve önerilerimizi sunduk ama bakan ‘ne biz ne de siz bir şey yapabilirsiniz’ dedi. Ancak Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bunları gerçekleştirebilir.

Örneğin rütbeli bir Peşmerge görevden uzaklaştırılıyor ve sonrasında göreve getiriliyor ancak rütbeleri alınıyor. O da Peşmerge Bakanlığı’nı şikayet ediyor ve davayı kazanıyor. Bakan Şorış İsmail bu yaklaşımlar nedeniyle endişeli.”

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda aynı zamanda Gorran Hareketi üyesi olan Rizgar Muhammed, Peşmerge Bakanı İsmail’in , KDP ve YNK’ye bağlı 70 ve 80’inci birliklerin tamamen Peşmerge Bakanlığına bağlanmasını ve “partili güçlerin etkisinin kalmamasını” istediğini belirtti. /Rudaw