Murat Yetkin: Cenevre'de Kürt federasyonu kararı çıkarsa Türkiye çözümün parçası olacak

Gazeteci yazar Murat Yetkin, Cenevre görüşmelerinde Suriye içerisinde Kürdistan Bölgesi’ne benzer bir Kürt federasyonun çıkması durumunda Türkiye’nin de bunu tanıyacağını söyledi.

Murat Yetkin: Cenevre'de Kürt federasyonu kararı çıkarsa Türkiye çözümün parçası olacak

K24’ün sorularını yanıtlayan gazeteci Murat Yetkin, Türkiye’de yeni çözüm süreci, erken seçim, yeni partiler, Körfez ülkeleri ve Katar arasındaki anlaşma, Joe Biden’ın Ortadoğu politikası ve ABD’deki olayları değerlendirdi. 

Çözüm sürecine ilişkin şu anda bir işaret olmadığını dile getiren Yetkin, “Olması için siyasi irade olması gerekiyor. Siyasi irade olmadan bir görüşme ortamı olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de çözüm sürecine ilişkin siyasi bir iradenin olmadığına değinen Yetkin şunları belirtti“ Öyle bir işaret yok. Tam tersine başka türlü yöntemler var. Yani PKK’ya yönelik mücadele hükümetin başlıca önceliğidir. Bu varken zannediyorum bu aşamayı biraz geride bıraktıktan sonra belki bir şey olursa olur. Ama PKK’nın Suriye’de ve Irak’ta bu kadar güçlü askeri varlığı devam ettiği müddetçe zor gibi görünüyor.”

Türkiye’nin Joe Biden’ın seçilmesi sonrası ABD ile ilişkilerinin nsaıl olacağına dair soruya ise Murat Yetkin, “İlk başlarda çok sıkıntılı olacağını düşünüyorum. Çünkü Jeo Biden Rusya’dan alınan S-400 füzeleri ve yaptırımlar konusunda çok duyarlı. Kısa vadede Erdoğan’ı çok rahatsız edecek gelişmeler olabilir. Ancak uzun vadeye bakıldığında Biden ne yapacağı önceden kestirilebilir ve Trump gibi değil. Trump’ın neredeyse her gün değişen kararları vardı. Dengeli bir siyaseti yoktu. Biden öyle değil, kurumsal işleyişe inanan bir siyasetçi. Uzun yıllardır 1970’lerden beri siyasetin içerisinde yer alıyor. Belki de dünyanın en tecrübeli siyasetçilerden biri. Dolayısıyla ne yapıp yapmayacağı kestirilebilir olacaktır. Türk hükümeti akılcı davranırsa uzun vadede Türkiye’nin işine yarayacak bir şey ama kısa vadede Erdoğan ve hükümeti sıkıntı yaşayacaktır” yanıtını verdi.

“Biden’in özellikle Suriye Kürtlerine yönelik politikası nasıl olur sizce?” sorusuna ise Yetkin şu yanıtı verdiDaha önce IŞİD ile Mücadele Özel Temsilciliği görevini yürüten Brett McGurk’ü yeniden göreve getirecek. Ama bu sefer görevi daha da geniş kapsamlı olacak.  Bu sefer sadece Kürtler değil, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan sorumlu olacak. Dolayısıyla tek gündemi IŞİD’le mücadele ve Kürtler değil, Libya’da olup biten de onun sorumluluğu altında, Mısır da İran’daki gelişmeler de onun sorumluluğu altında. Yani dosyası genişledi. Bu dosyada sadece Kürtler yok artık. Ben Biden yönetiminin daha demokratik haklar çerçevesinde bir çizgiyi devam ettireceğini ancak sınır değiştirecek şiddette siyaset izlemeyeceğini tahmin ediyorum.

Tıpkı Irak’ta 2005 yılından sonra 2007 yılında Irak Anayasası’nda Kürdistan Bölgesel Yönetimi oluştuysa Suriye’de de bu mümkün ama Amerika bunu istedi diye mümkün değil, Cenevre’de böyle bir sonuç çıkarsa bu mümkün.   

Ayrıca Biden Suriye ile ilgili politikasını açıklamadı. Suriye politikasından sorumlu James Jeffrey emekliye ayrıldı. Bu kişi orada işi biraz dengeye getirmişti. Yerine yardımcısı vekâleten bakıyor, kiminin onun yerine geleceği belli değil. Dolayısıyla Joe Biden yönetimindeki ABD’nin bundan sonra Suriye ve Irak’ta nasıl bir politika izleyecek bunu henüz bilmiyoruz. ‘Biden geldi her şeyi değiştirecek’ bir bakış bana biraz yüzeysel geliyor. “ 

Yetkin, Türkiye’nin Rojava’ya bir operasyon düzenlemesinin sürpriz olmayacağını dile getirdi.

 “BM kararında bir Kürt federasyonu çıkarsa Türkiye tanımak zorunda mı kalacak?” sorusuna Yetkin şu yanıtı verdi: Eğer orada bir Kürt federasyonu çıkarsa Türkiye’de buradaki çözümün bir parçası olacak demektir. Çünkü Türkiye Cenevre görüşmelerinde masada olan bir ülkedir. Cenevre görüşmelerinde Türkiye’ye rağmen çıkacak değil. Cevap evet, çünkü Türkiye de o kararın bir parçası olacaktır. Nasıl Irak’ta bir federasyon kurulunca Türkiye bunu Irak’ın içişleri olarak kabul etti ve Kürt federasyonuyla da ilişki kurdu. Buna benzer bir şey olacaktır.”