The Jerusalem Post: İsrail, Kürdistan'ın bağımsızlığı konusunda fikir mi değiştirdi?

The Jerusalem Post: İsrail, Kürdistan'ın bağımsızlığı konusunda fikir mi değiştirdi?

Kudüs merkezli Jerusalem Post gazetesinin gündeminde yine Kürdistan'ın bağımsızlığı vardı. Charles Bybelezer  imzalı yazıda, "İsrail, Kürt bağımsızlığı konusunda fikir mi değiştirdi" başlıklı yazıda Benjamin Netanyahu'nun referandum sonrasında konuya ilişkin bir açıklama yapmamasına dikkat çekilerek, İsrail'in Kürdistan'ın bağımsızlığı konusunda geri adım attığı iddia edildi. 

İsrail'in, önemli bir müttefik olarak Kürdistan'ın bağımsızlığını desteklemesi gerektiğinin savunulduğu yazıda, Netanyahu'nun geçtiğimiz ay ABD Kongresinde Kürtleri "cesur, değerlerimizi paylaşan batı yanlısı bir halk" olarak tanımlamasını referanduma verilen cılız bir destek olarak yorumlanarak, o zamandan bu yana Başbakanın geri adım attığı iddia ediliyor. 

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kürdistan referandumunda İsrail ve Mossad'In rolü olduğuna ilişkin sert iddialarına da, Netanyahu sadece Türkiye'nin Hamas konusunda ikiyüzlülüğüne vurgu yapmış ancak referandumla ilgili fikir beyan etmemişti.

Netanyahu'nun, konunun hassasiyeti nedeniyle kabinesini, referandumun sonucuna ilişkin fikir beyan etmelerine sınır getirdiği belirtilerek İsrail'in Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Gallia Lindenstrauss'un görüşlerine yer veriliyor:

Gizli mi, açıktan mı yoksa her ikisi mi?

"Kudüs'ün, bağımsız Kürdistan'ın oluşmasında menfaati var ancak bu davayı desteklemenin en iyi yolunun ne olduğuna dair bir soru var -üstü örtülü mü yoksa aleni bir destek mi, ya da her ikisi mi. İsrail'in, bugünkü uluslararası sistemin Kürtleri bağımsızlığa götüreceğini ve bu nedenle de desteğini açıklaması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu tavrın bir dezavantajı şu, Kürt bağımsızlığına karşı olanların, bunun, Arapları zayıflatmaya yönelik siyonist/batılı bir proje olduğu yönündeki iddiaları için de verimli bir zemin oluşturuyor."

Bazı Kürt yetkililerde de benzer bir geri tepmenin görüldüğü, adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt yetkilinin de Reuters'e, Netanyahu'nun açıklamalarının zarar verici olduğunu söylediğine de yer veriliyor: "Bizim düşmanlarımız bize "bölgenin ikinci İsrail'i" diye saldırıyorlar ve İsrail'in bu tür açıklamaları da buna katkıda bulunmuş oluyor."
 

İsrail muhalefeti

Muhalefet Partisi ise açık sözlü. "İsrailli Parlamenter ve Gelecek Partisi lideri Yair Lapid'e göre "Hükümet Kürt halkının yanında durmalı, ahlaki açıdan da stratejik açıdan da doğru olan budur. Anavatanımız için mücadele etmenin ne demek olduğunu hatırlıyoruz ve Kürtlerin, Türkiye ve İran'ın tehditlerine karşı yalnız başına kalmasına izin vermemeliyiz.

Fakat, Kudüs'ün ABD ile arasını bozma ihtimali bulunduğu için durum oldukça nazik, Zira ABD'nin pozisyonu, Ankara ve İran'ınkinden daha kaygan ve kabul etmek gerekir ki, karmaşık. Bir yandan, Kürtler, Irak ve Suriye'de ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı mücadelede önemli bir ortaklar. Suriye'de YPG militanları, kurtarılmasına az süre kalan Rakka operasyonunda en etkin güç oldu.

Kürdistan ve İsrail ittifakı

Kürt ve İsrailli yönetimlerinin siyasi ve güvenlik çıkarları örtüşüyor. Kürtler, İsrail'i hedeflerine ulaşmada bir model olarak görüyorlar. Referandum süreci boyunca her yerde gururla İsrail bayrakları taşındı.

Görünen o ki İsrail bu bahiste garantili bir konumda bulunmak istiyor. Analistlerin büyük çoğunluğu, bağımsız bir Kürdistan'ın Kudüs tarafından, önemli bir müttefik olarak memnuniyetle karşılanacağında hemfikirler. Bu ittifaka karşı çıkacak olan ülkelere gelince, İsrail, bölgedeki mevcut kaosa dikkat çekerek, "ikinci bir İsrail"in aksine olumlu bir gelişme olacağını öne sürebilir."

yazının orjinali için: http://www.jpost.com/Middle-East/Has-Israel-Flip-Flopped-On-Kurdish-Independence-506389