Naci Görür TBMM’de uyardı: Antakya’dan Diyarbakır’a kadar yerleşime uygun yer yok

Prof. Dr. Nazi Görür, TBMM Araştırma Komisyonu'na yaptığı sunumda, kalıcı konutlarla ilgili ürkütücü bilgiler verdi. Görür, "Antakya'dan Diyarbakır'a kadar yerleşime uygun alan bulamazsınız. Tümü aktif fay hatlarıyla kaplı. Burayı yeniden inşa edecekseniz; çok özel inşaat yolları kullanacaksınız. Bir an önce bitirelim derseniz; deprem dirençli hale getiremezsiniz" dedi.

Naci Görür TBMM’de uyardı: Antakya’dan Diyarbakır’a kadar yerleşime uygun yer yok

DHA’da yer alana habere göre, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Maraş merkezli depremlerin araştırılması için TBMM’de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na görüşlerini paylaştı. Prof. Dr. Görür, “Eğer İstanbul’da beklenen deprem olursa; İstanbul’daki iş dünyasının depreme olan bu hazırlıksızlığı nedeniyle Marmara’daki ekonomi çarkları durur. Marmara’daki ekonominin çarklarının durması demek; Türkiye’nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek” dedi.

Maraş merkezli depremlerin araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

Komisyona, Bilim Akademisi Üyesi, Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de çevrim içi olarak sunum yaptı. Prof. Dr. Görür, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ve bugünkü depremlerin mekanizmasının 13 milyon sene önce oluştuğunu aktardı.

Depremin engellenemez bir afet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Görür, depreme dirençli yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Görür, komisyonun da bu konu üzerinde durması gerektiğini, bunun bir numaralı konu olduğunu belirtti.

‘Bu Bölge aktif fay hatlarıyla kaplı’

Prof. Dr. Görür ayrıca Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki yeniden yapılanma faaliyetlerine yönelik uyarılarda bulundu. Depremde hasar gören illerde, diğer illerden farklı bir yapılaşmaya gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, “Antakya’dan Diyarbakır’a kadar olan kuşak içerisinde doğru dürüst yerleşime uygun alan bulamazsınız. Yerleşime uygunluk fikrinden vazgeçmek lazım. Çünkü bu bölgenin tümü aktif fay hatlarıyla kaplı. Bu bölgeyi diğer bölgelerden farklı düşünmeniz lazım. Burayı yeniden inşa edecekseniz; çok özel inşaat, mimari, müteahhitlik yolları kullanacaksınız. Burayı bir an önce bitirelim derseniz; buraları deprem dirençli hale getiremezsiniz. O bölgede de inşaat metrekaresi aynı olmaz. Başka bölgede 10 bin liraysa burada 25-30 bin lirayı harcamayı da göz önüne almak lazım” dedi.

 ‘Deprem, çok büyük bir ekonomik felakettir’

Prof. Dr. Görür, “Deprem, çok büyük bir ekonomik felakettir. Gaziantep ve Kahramanmaraş’a bakın; o bölge ekonominin çarklarının döndüğü bir üretim bölgesiydi ama bugün ekonomin çarkları durdu. Bu durumda o bölgeyi, 10-15 yılda eski durumuna getiremezsiniz. Orada ekonomi bu duruma gelince o yöredeki insanların geçim durumu da ayrıca düşünülmesi gereken bir şeydir” dedi.

Olası İstanbul depreminin de Türkiye ekonomisini ciddi şekilde sarsacağını belirten Prof. Dr. Görür, “Eğer İstanbul’da beklenen deprem olursa; İstanbul’daki iş dünyasının depreme olan bu hazırlıksızlığı nedeniyle Marmara’daki ekonomi çarkları durur. Marmara’daki ekonominin çarklarının durması demek; Türkiye’nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek. Türkiye, diz üstü çökerse ekonomik ve siyasi bağımsızlığını kaybeder diye çok endişe ediyorum” dedi.