NATO'dan YPG ve Türkiye açıklaması

NATO'dan YPG ve Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Türkiye ve Baltık ülkeleri güvenlik planlarının yayımlanmasına yapılan itirazlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

NATO’nun erken uyarı ve gözlem uçakları (AWACS) filosunu geliştirmek için Boeing International ile yapılan anlaşma kapsamında Melsbroek Havalimanı’nda düzenlenen imza töreni sonrasında Stoltenberg, basının sorularını yanıtladı. 

Stoltenberg, bunun esasen bir “iç NATO tartışması” olduğunu belirterek, “NATO’nun iç meselelerine girmeyeceğim. Ancak tüm müttefikleri korumak için hem planımız hem isteğimiz hem de kabiliyetimiz var” ifadelerini kullandı.

ABD, YPG’nin “tehdit” olarak yer aldığı NATO’nun Türkiye ile ilgili savunma planının yayımlanmasına itiraz ediyor. Buna karşın Ankara da NATO’nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planının yayımlanmasına karşı çıkıyor.

NATO’nun biri Rusya’ya karşı Baltık ülkeleri için, biri de güneyden gelen tehditlere karşı Türkiye için iki güvenlik planı bulunuyor. Bu planlar NATO Konseyi tarafından onaylanarak iki yılda bir güncelleniyor ve yayımlanıyor.

Hazırlanan son güvenlik planları da NATO Konseyi tarafından onaylandı.

Konseyin onayladığı planda “Türkiye’ye yönelik tehditlerin” arasında YPG de bulunuyor. Söz konusu plana ABD itiraz etti.

Konu, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme geldi. Türk heyeti toplantıda, “Baltık ülkeleri için hazırlanan raporun yayımlanmasını isteyenlerin Türkiye için de aynı duyarlılığı göstermesini” istedi.