Operasyonlar nedeniyle Amedi ormanları bir haftadır yanıyor

Duhok’a bağlı Amedi ilçesinin Dêrelok nahiyesi yakınlarında Türkiye ordusunun bombardımanı sonucu bir hafta önce başlayan orman yangını hala kontrol altına alınamadı. Dört köyün civarındaki ormanlık alanlar yanıyor.

Operasyonlar nedeniyle Amedi ormanları bir haftadır yanıyor
Foto: Video alıntı / Rudaw

Amedi'ye bağlı Sergele, Bercî, Guhare ve Belavê köylerinde bir haftayı aşkın süredir orman yangınları görülüyor. Yangınlar şimdiye kadar birkaç kez söndürüldü, ancak Türkiye ordusunun top atışları ve bombardımanı nedeniyle yeniden alevleniyor.

"Bir haftadan fazla bir süredir tüm köy yanıyor"

Sergele köyü sakinlerinden Peşket Raşid, “Bir haftayı aşkın süredir köyün her yerinde yangın var. Bir yerde söndürdük ama başka bir yerde yeniden başladı. Halkın hayatı bu ağaçlara (Berû, Mazî ve Kezwan) bağlı ama hepsi yanıyor. Bir yerde çıkan yangını söndürüyoruz ama hemen ardından başka bir yerde yeniden yangın başlıyor” dedi.

Yangın köye bir kilometreden daha az bir mesafede devam ederken köylülerin belirttiğine göre Metina Dağı'nın arka tarafından da birkaç kez duman yükseldi; ancak köylüler oraya gidemediklerini söylüyor.

“Yaşam için ciddi bir tehdit var"

Belavê köyü sakinlerinden Necib Halid, “Top atışları çok tehlikeli. Düşeceği yer köydür demiyorlar. Nereye düştüğünü bilmeden atıyorlar. Bu durum dört köy için de çok tehlikeli. Sergele, Bercî, Guhare ve Belavê köylerinde insanların da hayvanların da hayati tehlikesi bulunuyor” diye konuştu.

Türkiye, 18 Temmuz'da Nihêl bölgesine operasyon başlattı ve o günden beri bu bölge yoğun bir şekilde bombalanıyor.

Rûdaw muhabirinin edindiği bilgiye göre operasyonun sürdüğü bölgede 100 dönümden fazla arazi yandı. Vatandaşların çıkan yangınlara müdahale edemediği başka yerler de var.