'Ortadoğu'da yüz yıllık bir Kürt ve Kürdistan sorunu var'

'Ortadoğu'da yüz yıllık bir Kürt ve Kürdistan sorunu var'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili ve Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Ortadoğu'da yüz yıllık bir Kürt ve Kürdistan sorunu olduğunu söyledi. 

Meclis Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan Özsoy, Suriye'ye askeri harekatın hedefinin Kürt özerkliği olduğunu ve ve Kürt sorununu çözemeyen iktidarların çözüleceğini savundu. Ortadoğu'da çözülemeyen bir Kürt sorunu olduğuna dikkat çeken Özsoy, AKP'yi de eleştirdi. 

"AKP hükümetinin durumu dalgaları kabarmış bir denizde dümeni kırılmış ve pusulası kaybolmuş bir kaptanın acınası haline benziyor. Hükümet Avrupa ve Arap dünyası ile tehdit, şantaj ve hakaret üzerinden ilişkilenirken, Amerika ve Rusya'nın diplomatik tefecilik tezgahına düşmüş bir pinpon topu gibi Washington ve Moskova arasında mekik dokuyor. Bu iki güç arasındaki bölgesel çelişkileri kullanarak ve türlü tavizler vererek, aldığı kredilerle Ortadoğu'nun karanlık dehlizlerinde yol almaya çalışıyor" yorumunu yapan Özsoy, "Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin kime ne faydası oldu" sorusunu yöneltti.

Türkiye-Rusya ilişkilerini de değerlendiren Özsoy, "Türkiye-Rusya ilişiklerine de değinen Özsoy, "Rusya çok soğuk bir şekilde düşürülen uçağın ve öldürülen büyükelçinin intikamını almaya devam ediyor. Bunu Türkiye'nin ABD ve NATO ilişiklerinin arasına bir kama sokmuş ve her fırsatta bunu derinleştirmeye çalışıyor. İdlib'teki dengenin Türkiye'nin aleyhine değişmesi bir zaman meselesi. Lavrov Türkiye'nin İdlib'te üzerine düşeni yapmadığını ve bu durumun ilelebet devam etmeyeceğini söyledi. Eğer Rusya şuana kadar İdlib'e müdahale etmediyse, bu Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika'nın çektiği sınırlarla ilgilidir. Bir taraftan Amerika'daki yaptırımlar bir taraftan Rusya ile İdlib üzerinden yaşanabilecek gerilimler Suriye'de artık bu iki gücü birbirine karşı kullanma yolunun sonuna doğru gelindiğini gösteriyor" yorumunu yaptı.

Özsoy, Kürtler söz konusu olunca adaletin işletilmediğini savundu ve ekledi:

"Tel Rıfat'ta 8 çocuk katledildi. Tezkerelere el kaldırdığınız zaman çocukların, yaşlıların ölmesine de el kaldırıyorsunuz. Fetih duası okutup Muhammedin ordusu diye gönderdiğiniz ordu, yaşlı ve çocukları öldürdü. Fetih duaları okuyup gittiniz oraya, tövbe suresiyle çıkacağınızı düşünüyorum da Allah bu tövbeyi kabul eder mi onu bilmiyorum. Emine Aslan 65 yaşında bu anneden bir terörist çıkardınız ceza verdiniz.

Ağır hasta cezaevinde yaşamını yitirdi. Aile cenazeyi alıyor kayyum atanan belediyeler kepçe vermiyor kendi elleriyle kazıyorlar. Define izin verilmiyor. İnsan gibi ölümüne bile müsaade etmiyorlar taziye çadırı kurmalarına izin vermediler. Ağrı Tutak'ta Murat Kaya 'terörist' diye öldürüldü. Üç çocuğu var, İstanbul'da işçilik yapıyor. Ağrı'ya çocuklarını görmeye geldi, öldürdüler. Kürt olunca adalet işlemiyor. İki köprü belediye eş başkanımız, seçilmiş belediye eş başkanı ve arkasında polis ordusu. AKP, Neo Kemalist parti dediğimiz de alınmayın. Ankara Jitem Davası, sanıkların beraatiyle sonuçlandı. Başta Mehmet Ağar olmak üzere sanıklar aklandılar. Önümüzdeki dönemde Kürt meselesine dair algınızı gösteriyor."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz