Ortadoğu'daki durum patlamak üzere olan bir barut fıçısı gibi

İsrail-Hamas savaşının alevi patlamaya hazır barut fıçısına dönüşen Ortadoğu’da yayılıyor. Savaş başladığından bu yana bölge her geçen gün adım adım bir bölgesel savaşa sürükleniyor.

Ortadoğu'daki durum patlamak üzere olan bir barut fıçısı gibi

Son 24 saatte yaşanan saldırılarda Ortadoğu adeta ateşten bir tabloya dönüştü;

Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen hava saldırısında beş İran Devrim Muhafızı ve çok sayıda Suriye askeri hayatını kaybetti. İran, saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini savundu.

İsrail, Lübnan'a hava saldırısı düzenleyerek bir Hizbullah liderini öldürdü.

ABD'li yetkililer, 24 saat içinde İran yanlısı Irak’taki Şii silahlı grupların Enbar’daki Ayn el Esad hava üssüne en az 15 füze ateşlediğini, bunların 13'ünün geri püskürtüldüğünü ve ikisinin de üsse isabet etmesi sonucu çok sayıda ABD askerinin yaralanmasına neden olduğunu açıkladı.

ABD, Yemen'de Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenleyerek, Aden Körfezi'ne yönelen Husilere ait gemisavar füzeyi vurarak imha ettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Gazze savaşının alevlenmeden sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres çağrısında, "Bu çatışmanın bölgeye, Batı Şeria'ya, İsrail ile Lübnan arasındaki mavi çizginin her iki tarafına, Suriye, Irak ve Kızıldeniz'e yayılmasını önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Cumhuriyetçi bir yetkili, Washington'un saldırıları durdurması için Tahran'a doğrudan baskı yapması gerektiğini açıkladı.

Cumhuriyetçi Parti üyesi  Dave Wallace, " İran tarafından yürütülen bu savaş, Kürdistan ve Irak'ın iyi insanları da dahil olmak üzere ABD ve Batı’nın çıkarlarına ters ve Rusya ile Çin tarafından desteklenen bir savaştır. Onlara karşı sert davranmanın zamanı geldi" dedi.

İran'ın yanı sıra Irak’taki Şii silahlı grupların oluşturduğu kendini “İslami Direniş Cephesi” olarak ilan eden ABD ve İsrail karşıtı silahlı grupları da içeren  örgüt, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının sona ermesiyle saldırıların sona ereceğini ileri sürüyor.