Ortak devriye hattını duyuran Rus haber ajansı, istisna tutulan kenti açıkladı

ABD'nin çekilmesinin ardından Rojava'da boşluğu dolduran iki güçten biri Rusya'nın Tass haber ajansından, iki ülke askeri güçlerinin birlikte devriyeye çıktıkları belirtildi.

Ortak devriye hattını duyuran Rus haber ajansı, istisna tutulan kenti açıkladı

Haberde, Rus piyadelerini taşıyan üç Tigr arazi araçları ve bir BTR zırhlı personel taşıyıcı aracı ile, Türk güçlerinin de katılımıyla ortak devriye yapıldığı duyuruldu.

Haber, Moskova'nın 'Türkiye ile her şey yolunda' mesajı vermesinin bir yöntemi olarak yorumlanırken, Milli Savunma Bakanlığı da, kısa bir süre önce esir alınan 18 Suriyeli askerin iadesi konusunda Moskova ile temasların devam ettiğini duyurmuştu.

Ancak Kamışlo kenti devriye sahasının dışında bırakıldı.

Tass haber ajansının geçtiği haberde şu detaylar dikkat çekti:

"Suriye konuşlu Rus ordu polis gücü, Türk güçleri ile perşembe günü Alişhar'da ortak devriye faaliyeti icra etti. Ordu polis subayı Ivan Zhukov, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Zorlu bir rota, çünkü askeri konvoyun Kobane kentine giriş yapmaması gibi vurgu vardı' yorumunu yaptı.

Türkiye-Suriye sınırının 160 km uzunluğundaki ve 10 km derinliğindeki bölümünde gerçekleştirilen ortak devriyede üç Tigr arazi aracı ve BTR zırhlı personel taşıyıcısı kullanılacak.

22 Ekim'de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin, Suriye'deki durumun çözümü için ortak eylem içeren bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu belgeye göre, Rus askeri birlikleri ve Suriye askerleri, Türkiye'nin Barış Harekatı bölgesine bitişik alanlara yerleştirildi. Kürt birliklerine, Suriye-Türkiye sınırından 30 km içeri çekilmeleri için 150 saat süre verildi.

Rus Savunma Bakanı Sergei Shoigu, perşembe günü yaptığı açıklamada, Kürt güçlerinin çekilmesinin öngörülen sürede tamamlandığını duyurdu. Bundan sonra, Rusya ve Türkiye, 10 km derinlikteki alanda, Türkiye harekat bölgesinin doğu-batı hattında ortak devriyeler gerçekleştirecek. Kamışlı kenti buna dahil değil."