Pakistan-Hindistan sınırında gerginlik: 2 ölü

Pakistan ve Hindistan arasında dönem dönem çatışmaların yaşandığı Keşmir'de, Hindistan ordusunun açtığı ateşte 2 Pakistanlı çobanın öldüğü açıklandı.

Pakistan-Hindistan sınırında gerginlik: 2 ölü

Pakistan ordusu, Hindistan’ın Keşmir Kontrol Hattı’nda açtığı ateş sonucu 2 Pakistanlı sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Hindistan’ın Keşmir Kontrol Hattı’nın Sattwal bölgesinde bir grup çobana "sebepsiz ve ayrım gözetmeden" ateş açtığı, 2 Pakistanlı sivilin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Açıklamada, saldırının "Hint ordusunun masum Keşmirlilere yönelik insanlık dışı tutumunu" gösterdiği belirtilirken, Pakistan’ın yanıt verme hakkını saklı tuttuğu vurgulandı.

Keşmir sorunu

Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir nedeniyle yaşanan sınır anlaşmazlığı 1948 yılında savaşa neden olmuş ve Birleşmiş Milletler'in girişimiyle savaş sona ermişti.

Daha sonra gerilime Çin de dahil oldu ve Keşmir bir bölümünü ele geçirdi. Keşmir; Hindistan, Çin ve Pakistan'ın yönetimi altında üçe bölündü.

Bölgede, Pakistan ve Hindistan arasında zaman zaman çatışmalar da yaşanıyor.

Ayrıca, Keşmir'in bağımsızlığı için savaşan İslamcı örgütler nedeniyle Hindistan ordusu, harekatlar düzenliyor, bu hareketleri "terör örgütü" olarak nitelendiriyor.

Pakistan basını da, bugünkü saldırının İslamabad’ı sınır "ötesi terörle suçlayan" ABD ve Hindistan’ın ortak açıklamasının ardından gerçekleştiğine dikkati çekti, "Hindistan'ın Joe Biden yönetiminin Yeni Delhi'nin arkasında olduğunu gösterme girişimi" olarak yorumlandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ABD ziyareti kapsamında iki ülkenin dün yaptığı ortak açıklamada, "Liderler, Pakistan'ı, kontrolü altındaki hiçbir bölgenin terör saldırıları başlatmak için kullanılmamasını sağlamak için derhal harekete geçmeye çağırdılar" denilmişti.

Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, açıklamabın diplomatik normları ihlal ettiğini belirterek tepki göstermişti.