Partilerin yeni Kürt seçmen taktiği: Meleler

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, partilerin Kürt seçmen üzerinde etkili olması için yüzlerce "Mele"yi İstanbul'a getirdiğini söyledi. "

Partilerin yeni Kürt seçmen taktiği: Meleler

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, partilerin Kürt seçmen üzerinde etkili olması için yüzlerce "Mele"yi İstanbul'a getirdiğini söyledi. "

Mele, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarımızın imamlar ve dini konularda bilgili olduğu belirtilen kimseler için kullandıkları bir unvandır" diyen Öztürk, "CHP'nin taşıyacağı mele ve kanaat önderlerinin sayısı 44'e ulaşacak. Ama bu, AKP'nin taşıdıklarının yanında 'Devede kulak' misali…" iddiasını dile getirdi.

Öztürk'ün "İstanbul’a 'Mele' yığınağı" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Kamuoyu şuna inanıyor, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimin iptali yönündeki gerekçeli kararının içi boş. Başkanlık Ekrem İmamoğlu'nun elinden alındı. 23 Haziran'da yapılacak seçimde Kürt kökenli seçmenlerin belirleyici olacağı konuşuluyor. İşte, partiler de buna göre hazırlık yapıyor.

AKP, seçimi kazanmak için devletin bütün imkanlarını sonuna kadar seferber ediyor. Özellikle Kürt kökenli vatandaşlarımızın oyunu almak için her yola başvuruluyor. PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşme yolunun açılması da bunun bir parçası.

Onlar da ayrıldı

AKP, Güneydoğu'dan yüzlerce “Mele”yi İstanbul'a taşıdı. Melle, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarımızın imamlar ve dini konularda bilgili olduğu belirtilen kimseler için kullandıkları bir unvandır.

AKP lehine çalışan mellelere, belediye başkanları ve bazı aşiret önde gelenleri de eşlik ediyor. Güneydoğu'dan gelenlere kullanmaları için önemli ödenek aktarıldığı da konuşuluyor.

CHP de, bölgede etkin 10 mele ve kanaat önderini İstanbul'a getirdi. Onlar da AKP'ye oy vermiş seçmenlerin, “mağdur” edildiğini belirttikleri Ekrem İmamoğlu'na oy vermeleri için çaba gösteriyor.

Seçim döneminde CHP'nin taşıyacağı mele ve kanaat önderlerinin sayısı 44'e ulaşacak. Ama bu, AKP'nin taşıdıklarının yanında “Devede kulak” misali…

Mele görüşmelerini organize eden konuştuğum bir partili, “Hemşehri derneklerine, onların önderlerine gidiliyor, seçimde niçin İmamoğlu'na oy verilmesi gerektiğini anlatıyorlar. İnanın çok da etkili oluyorlar. Aşiret liderlerinden de iki parti yararlanmaya ve oyları çekmeye çalışıyor. İstanbul seçimi hiç böyle olmamıştı” dedi.

Konuşmalarda siz de duymuşsunuzdur, “Ekrem İmamoğlu seçimi açık farkla kazanır ama YSK'nın ne yapacağı belli olmaz” deniliyor. O zaman bekleyelim, görelim.