Peşmerge-PKK gerginliği: Duhok'taki Peşmerge sayısı artırıldı

Kendisini  “Güney Kürdistan Özsavunma Güçleri” olarak tanıtan PKK’ye bağlı yeni bir grubun Kürdistan Bölgesi’ndeki Türk askeri üslerini hedef alacağını açıklamasının ardından Duhok’taki peşmerge güçlerine takviye yapıldığı öğrenildi.

Peşmerge-PKK gerginliği: Duhok'taki Peşmerge sayısı artırıldı

Kendisini  “Güney Kürdistan Özsavunma Güçleri” olarak tanıtan PKK’ye bağlı yeni bir grubun Kürdistan Bölgesi’ndeki Türk askeri üslerini hedef alacağını açıklamasının ardından Duhok’taki peşmerge güçlerine takviye yapıldığı öğrenildi.

PKK’nin resmi ajansı, 27 Haziran günü, kendisini “Güney Kürdistan Özsavunma Güçleri” adıyla tanıtan yeni bir silahlı grubun kurulduğunu duyurdu.

Ajansta yer alan haber ve görüntülerde yüzlerini gizleyen bir grup adına konuşan sözcü, Kürdistan Bölgesi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri üslere saldırılacaklarını belirtiyor.

Bu tehditlerin hiçbir etkisi olmaz

Duhok vilayeti sınırlarında TSK’ya ait 5 askeri üs bulunuyor. 1990’lı yıllarda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve PKK arasında yaşanan savaş döneminde bölgede kurulan bu üslerde 500’den fazla asker bulunuyor. Üslerde ayrıca tank ve ağır makineli tüfekler de yerleştirilmiş durumda.

Duhok İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı İdris Herki, PKK’ye bağlı grubun açıklamasının vilayet sınırlarında herhangi bir güvenlik endişesine yol açmadığını söyledi.

Duhok’taki peşmerge sayısı arttırıldı 

TSK yıllardır Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde bulunan PKK varlığını gerekçe göstererek sınır bölgelerini bombalıyor. Taraflar arasındaki çatışmalar sivillere de büyük zarar veriyor. Sadece son iki yıl içerisinde 20 Kürdistan vatandaşı bombardımanlar nedeniyle hayatını kaybetti. Savaş nedeniyle sadece Duhok vilayeti sınırlarında bulunan 361 köy boşaltıldı.

Bu yıl 26 Şubat’ta Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Dereluk kasabasında sivil kayıpları protesto amacıyla düzenlenen gösteriler şiddet olaylarına dönüştü. Dereluk’taki TSK üssüne yürüyen kalabalık ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Olaylarda 17 yaşındaki bir genç hayatını kaybederken 10 kişi de yaralandı.

Bu olayların ardından bölgede peşmerge güçlerinin sayısı arttırılarak yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Edinilen bilgilere göre PKK’ye bağlı sözkonusu grubun tehditlerinin ardından Amediye’deki sınır bölgelerinde peşmerge güçlerine yeni takviyeler yapıldı. Bu durum da bölgede “Peşmerge-PKK çatışması yaşanır mı?” kaygılarına yol açtı.

Geçmişte "Kardeş Kavgası"nın acısını yeterince tatmış Kürt kamuoyu PKK gerillaları ile Peşmergeler arasında bir çatışma olasılığından dahi büyük bir rahatsızlık duyuyor. Bu nedenle tansiyonu yükseltecek, Kürt halkının iki silahlı gücü arasında çatışma olasılığını artıracak eylem ve söylemlerden uzak durmak büyük bir önem arzediyor.

Özellikle kraldan daha fazla kralcı kesilen ve gerginlikten beslenen taraflı medya kalemşörleri ile Sosyal medyada etkin olan bireylerin kalemlerinin mürekkebini kardeş kavgası için akıtmamaları son derece önemli.