Başbakan Barzani'den NBC News'e önemli açıklamalar!

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, “Karşılaştığımız zorluklar, farklı olduğu için daha fazla askeri, ekonomik ve siyasi yardıma ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz." dedi.

Başbakan Barzani'den NBC News'e önemli açıklamalar!

Başbakan Mesrur ​​Barzani, ABD merkezli televizyon kanalı NBC News'e verdiği özel röportajda gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Kimin terör eyleminin arkasında olduğu önemli değil, biz terörizmin kendisiyle mücadele ediyoruz." diyen Başbakan Barzani, “Karşılaştığımız zorluklar, birlikte karşı karşıya kaldığımız DAİŞ tehdidinden daha farklı olduğu için daha fazla askeri, ekonomik ve siyasi yardıma ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

ABD'den daha fazla yardım beklediklerini belirten Mesrur Barzani, “ABD'li müttefiklerimiz bize güçlü bir Kürdistan görmek istediklerini söylüyorlar. Bunun için ekonomik, siyasi ve askeri açıdan güçlü olmamız gerekiyor. Böylece tehditlere karşı kendimizi koruyabileceğiz.” dedi.

Başbakan Barzani, Devrim Muhafızlarının Erbil’e yönelik füze saldırısını hatırlatarak, “ABD’den daha fazla yardıma ihtiyaç duyuyoruz, daha fazla askere ihtiyacımız demek değil, hayır, Peşmergelerimizin kabilyetinin sadece kendimizi ve halkımızı değil, Kürdistan Bölgesi'ndeki herkesi savunabilecek seviyeye ulaşması için daha fazla askeri yardıma ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Kürdistan petrolünün ihracatının durdurulmasına değinen Barzani, “Petrol ihracatının durdurulması ve Kürdistan Bölgesi bütçesinin gönderilmemesi bir yük oluşturdu. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi'ne yatırım yapan aralarında ABD’li şirketler dahil yabancı şirketler de zorluklarla karşılaştı. Ancak Irak Başbakanı (Muhammed Şiya) Sudani iyi niyet gösterdi ve sorunların çözüleceğine inanılıyor.” diye konuştu.
 
Artan İHA ve füze saldırılarına dikkat çeken Başbakan Barzani, "Bu, bölgede yeni bir savaşın başladığının açık bir göstergesidir. Kürdistan Bölgesi her ne kadar komşularına tehdit oluşturmamış ve her zaman istikrar unsuru olmuşsa da bu savaş ateşinin dışında tutulmuyor.” dedi.
 
Terörle mücadele konusuna değinen Barzani, “Terörün arkasında olanla değil, terörün kendisi ile mücadele etmeliyiz. Benim ABD ve müttefiklerimizle olan koordinasyon ve iş birliğine ilişkin görüşüm budur. Dolayısıyla mutlaka ABD’den desteğe ihtiyacımız var. ABD desteği olmadan bu çok zor olacaktır.” ifadesini kullandı.
 
Kürdistan Bölgesi’nin terörle mücadelede her zaman ön cephelerde yer aldığını belirten Mesrur Barzani, “ABD ordusu terörle mücadelede Irak'a çok destek vermişti. Biz hiçbir zaman ABD ordusunun geri çekilmesi yönünde çağrıda bulunmadık. ABD, askerleri öldürüldüğünde sınırlı tepki vermekten daha fazlasını yapabilir. Peşmerge güçlerine hava savunma sistemleri, gelişmiş silahlar ve daha fazla eğitim vererebilir." diye konuştu. /K24