Irak'tan Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin misyonuna ilişkin açıklama

Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak'taki görevine son verilmesini tartışmak ve planlamak üzere Irak ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki İkili Yüksek Askeri Teknik Komiteleri, 11 Şubat 2024 Pazar günü bir araya gelmesi bekleniyor.

Irak'tan Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin misyonuna ilişkin açıklama

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin görev süresinin sonlandırılmasına karar vermek üzere Irak-ABD Yüksek Askeri Komitesi'nin ikinci toplantısının 11 Şubat 2024 Pazar günü yapılacağını duyurdu.  

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ABD-Irak Yüksek Askeri Komitesi'nin koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin ilk toplantısına başkanlık etmiş ancak görüşmelerde somut bir adım atılamamıştı.

IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri komutanı Joel Vaul görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, " Irak Silahlı Kuvvetleri ile görüşmelerimiz 11 Şubat Pazar günü Bağdat'ta devam edecek" dedi.  

Bazı Şii silahlı grup ve siyasi partiler sık sık ABD ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak'tan çekilmesini talep ediyor.

İran yanlısı Şii gruplar7 Ekim 2023'te Hamas ile İsrail arasında başlayan çatışmalardan sonra ABD ve koalisyon güçlerine karşı saldırılarını arttırdı.

7 Ekim çatışmalarından bu yana kendilerine "Direniş Cephesi" adını veren Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’deki İran yanlısı silahlı grupları ABD, İsrail ve Koalisyon güçlerinin Ortadoğu'daki misyonlarına yönelik saldırılar başlattı. O tarihten bu yana Irak, Kürdistan Bölgesi, Suriye, Rojava ve Ürdün'deki ABD güçlerine en az 169 kez saldırı yapıldı.