Rojava, ABD'den hava savunma sistemi istedi: Mazlum Abdi’den açıklama

Rojava Özerk Yönetimi'nin askeri yapılanması olan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), son dönemde artan saldırılar nedeniyle ABD'den hava savunma sistemi istedi.

Rojava, ABD'den hava savunma sistemi istedi: Mazlum Abdi’den açıklama

Rojava ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin en önemli müttefiki olarak gördüğü DSG, son dönemde yoğunlaşan saldırılar karşısında ABD'den hava savunma desteğini artırmasını istedi.

DSG, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye hükümeti kontrolündeki bölgeden gelen patlayıcı yüklü İHA saldırısında altı savaşçısının öldüğünü açıklamış, saldırıdan İran yanlısı grupları sorumlu tutmuştu.

DW’nin aktardığı habere göre DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, İran destekli grupların insansız hava araçlarıyla DSG kamplarına düzenlediği saldırıları "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi ve Rojava'da "teknik kabiliyetlere ve hava savunma sistemlerinin takviyesine" ihtiyaç duyduklarını söyledi.

"ABD'den güvence aldık"

ABD tarafının "bu tür saldırıları önlemeye çalışacağını ve çaba göstereceğini teyit ettiğini" belirten Abdi, ABD'nin bölgedeki askerlerini geri çekeceği söylentileriyle ilgili olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray ve Pentagon'dan bölgedeki misyonun devam ettirileceğine dair güvence aldığını söyledi. Abdi, "Ancak geri çekilme gelecekte mümkün. Açıkçası Amerikan birliklerinin burada sonsuza dek kalmasını bekleyemeyiz. Bu imkansız" ifadelerini kullandı.

DSG, IŞİD'e karşı savaşta ABD tarafından en önemli kara müttefiki olarak görülüyor.

Mazlum Abdi, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin DSG'ye yönelik İran destekli gruplar, IŞİD ve Türkiye'den gelen tehditleri katlayacağı uyarısında da bulundu ve "Amerikan birlikleri koşullara bağlı olarak çekilecek olursa doğal olarak biz de halkımızın çıkarlarını ve bölgenin düzenini göz önünde bulunduran planlara yöneleceğiz" dedi.

Bu planların Suriye ordusuyla uzun vadeli bir iş birliğini içermediğine vurgu yapan Kobani, Suriye ordusunun IŞİD'e karşı savunma kapasitesinin bulunmadığını kaydetti.

DSG ve ABD birlikleri İran yanlısı grupların hedefinde

Suriye’nin doğu ve kuzeydoğusundaki petrol zengini bölgede (Rojava Özerk Yönetimi ya da resmi ismiyle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi) özerk yönetim oluşturan Kürtler, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birlik bölümüne denk gelen kısmını kontrol ediyor.

Bölgedeki üslerde ise yaklaşık 900 ABD askeri görev yapıyor.

DSG'nin bel kemiğini, YPG'nin oluşturması ve ABD'nin DSG'ye verdiği destek, Ankara-Washington ilişkilerinde yıllardır en pürüzlü noktalardan birini oluşturuyor.