Trump: Müslüman ülkeler, radikalleşmeye karşı mücadele etmeli

Trump: Müslüman ülkeler, radikalleşmeye karşı mücadele etmeli

ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da aralarında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bulunduğu nüfusun çoğunluğunu Müslüman ve Arapların oluşturduğu devletlerden 55 ülke lideri ve üst düzey temsilcisine hitaben bir konuşma yaptı. Başkalarına inancı ve hayat tarzı konusunda "ders verme" amacında olmadığını belirten Trump Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerin radikalleşmeye karşı mücadeleye liderlik etmeleri gerektiğini söyledi.

 Trump Arap ülkeleriyle buluşmasının Ortadoğu’da ve dünyada barış için bir başlangıç olabileceğini vurguladı. Fanatik şiddetin en ölümcül bilançosunun Arap ülkelerinde olduğunu belirten Trump bölgede insani ve güvenlik açısından bir felaketin yayıldığını söyledi.

 "İYİ İLE KÖTÜNÜN SAVAŞI

"Terörle mücadelenin farklı inançlar, mezhepler ya da medeniyetler arasında bir mücadele olmadığını" vurgulayan Trump "Bu insan hayatını yok etmeye çalışan barbar suçlularla tüm dinlerden bunu korumaya çalışan alçakgönüllü insanlar arasında. Bu iyiyle kötü arasında bir savaş" diye konuştu. ABD Başkanı Donald Trump "dostluk, umut ve sevgi" mesajı getirdiğini belirtti. "Terörizmin ancak birlik içinde olunduğu takdirde alt edilebileceğini" vurgulayan Trump Arap ülkeleri liderlerinden "yükü paylaşmalarını" istedi. Trump tüm ülkelerin "kendi topraklarındaki terörizmden" kurtulmalarının "mutlak bir ödev" olduğunu belirterek Müslüman ülkelerden aşırılık yanlılarını barındırmamaları gerektiğini vurguladı. Konuşmasında İsrail-Filistin sorununa da değinen Trump İsraillilerle Filistinliler arasında barışın mümkün olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump Suriye konusunda da açıklamalarda bulundu. İran'ın silah yardımları ve milisleri eğitmesinin bölgeye yıkım ve kaos getirdiğini söyledi. Trump İran'ın desteğini alan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "tarifsiz suçlar" işlediğini belirtti.

Donald Trump Mart 2016'da CNN'e verdiği demeçte "Sanıyorum ki İslam bizden nefret ediyor. Orada muazzam bir nefret var. Bunun kökenine inmeliyiz" ifadelerinde bulunmuştu.

İSLAM ÜLKELERİ LİDERLERİYLE TEMAS

Donald Trump gün içinde de Bahreyn, Katar, Mısır, Kuveyt gibi İslam ülkeleri liderleriyle bir araya geldi. Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife ile fotoğraf çekimi sırasında bir açıklama yapan Trump bu ülkeyle ilişkilerin kendi görev dönemi sırasında daha iyi hale geleceğini söyledi. Trump "Ülkelerimizin birbiriyle harika bir ilişkisi var, biraz gerginlik olmuştu ama bu yönetimle bir gerginlik olmayacak" diye konuştu. Bahreyn Kralı da iki ülke arasındaki ilişkinin "karşılıklı anlayış ve stratejiye dayanan oldukça iyi bir temele" sahip olduğunu belirtti.

Bahreyn 2002 yılında Washington tarafından "NATO üyesi olmayan başlıca müttefik" (major non-NATO ally) ilan edilmişti. ABD Donanması'nın 5.Filosu'na ev sahipliği yapan Bahreyn, ABD öncülüğündeki askeri koalisyonlarda yer alıyor. Geçmişte Beyaz Saray dahil olmak üzere Batılı hükümetler Bahreyn'i Şii muhaliflere yönelik uygulamaları nedeniyle eleştirmişti.

Katar Emiri ile de bir araya gelen Trump emirle "bir dizi güzel askeri teçhizat" satışını görüşeceğini söyledi. Trump "hiç kimse bunları ABD gibi yapamaz” diye konuştu.

Trump Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile de görüştü. "Çok çok önemli" bir görüşme yaptıklarını söyleyen Trump "Mısır'a gideceğim. Bunu kesinlikle çok yakında listeye alacağız” dedi. El Sisi de Trump'ı "imkânsızı yapabilecek eşsiz bir kişilik" olarak tanımladı.

Riyad'da cumartesi günü Trump'a Abdülaziz El Suud Nişanı verilmiş, ABD ile Suudi Arabistan arasında yaklaşık 110 milyar dolarlık silah ve askeri teçhizat anlaşması imzalanmıştı.