AKP'de 'yeni parti' hesabı: Babacan ve Davutoğlu hangi partilerden oy alacak?

AKP'de 'yeni parti' hesabı: Babacan ve Davutoğlu hangi partilerden oy alacak?

Siyasette gözler eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın Aralık ayında kuracakları partilere çevrildi. AKP’nin hesabına göre Babacan, AKP’den oy almayacak, Millet İttifakı’ndan İYİ Parti’den oy alacak.

AKP kulislerinde Babacan ve Davutoğlu’nun kuracakları partilere milletvekili düzeyinde bir katılım olması beklenmiyor. AKP'liler, “Giden olmaz. Vefasızlık yapılacağını tahmin etmiyoruz” diyorlar.

Babacan Hareketinde Lider Yok

AKP'liler, Babacan’ın kuracağı partiye ilişkin, “Meşhur adamlarla beraber yürüyemezler, niye yürüyemezler, lider yok içlerinde, lider olmadığı için meşhur adamlarla beraber yürüyemezler. Onlar ayrılınca daha büyük etki yapar. Onların orada bulunmaları artı getirmez. Vefalı, güvenilir, hırsları aklının önünde olmayan kişilerle yürümeleri lazım. Lider olsa, lider bunu absorbe eder. Lider olmadığı için ‘sen de aynısın ben de aynıyım’ düşüncesi olur” değerlendirmesini yapıyor.

"Babacan İYİ Parti'nin Oylarını Alacak" İddiası

AKP kulislerine göre; Babacan daha ziyade Millet İttifakı’ndan oy alacak.  AKP kulislerinde Babacan’ın ve Davutoğlu’nun kuracağı partilerin alacakları oy oranına ilişkin şu yorum yapılıyor:

“Anketler doğruysa İYİ Parti’nin oylarında bir azalma var. Cumhur İttifakı’nın oyunda azalma yok. Bize kızanlar MHP’ye gidiyor. Oylar ittifakın içinde kalıyor. İYİ Parti’de bir erime var. İYİ Parti’nin eksilen oyları bize gelmiyor. Nereye gittiği belirsiz. Babacan’ın ekibine gidebilir. Davutoğlu’na gitmiyor. Babacan AK Parti’den oy almayacak. Cumhur İttifakı yüzde 48-52 arasında dolaşıyor. Bizden MHP’ye geçiş oluyor. Davutoğlu eğer alırsa AK Parti’nin radikallerinden oy alır, daha dinci olanlar, İslamcı diye kendilerini tabir edenlerden. Ne Babacan tarafı ne Davutoğlu tarafının yapacak bir şeyi yok, bizden alıp götürmezler. Cumhurbaşkanı’nın karşısında Babacan ve Davutoğlu’nun da şansı yok.”

Erken Seçim Var Mı?

AKP kulislerine göre erken seçim yok. AKP'liler, “Devlet Bahçeli erken seçim demeden erken seçim olmaz” değerlendirmesini yapıyor.

Kabine Revizyonu Beklenmiyor 

AKP kulislerinde kabine revizyonu beklenmiyor. AKP'li yetkili, “Kabine revizyonu olmaz. 16 tane bakan var, 5 tanesi tanınıyor, 11 tanesi daha az tanınıyor. 11 tanesinin tamamını değiştirse sinerji yaratmaz. 5’ini değiştirse sinerji olur, onu da değiştirmez” yorumunu yaptı.