Prof. Dr. Kinyaze İbrahim Mirzoyev hayatını kaybetti

Berbang Birliği ve Kazakistan Kürt Birliği Başkanı Kinyaze İbrahim Mirzoyev, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Kinyaze İbrahim Mirzoyev hayatını kaybetti

20 gün önce Covid-19’a yakalanan Kinyaze İbrahim, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Kinyaze İbrahim Mirzoyev kimdir?

1 Mayıs 1947’de Ermenistan’ın Zengibasar köyünde dünyaya gelen Kinyaze İbrahim, Kazakistan’daki Kürtlerin sosyal ve toplumsal mücadelesinde ön saflarda yer aldı.

Sekizinci sınıfa kadar köy ilkokuluna devam eder. Daha sonra Erivan’a giderek liseden mezun olur. Dil ve Edebiyat Fakültesine kaydını yaptırır. Yüksek lisansı bitirdikten sonra Doktora çalışmasına devam etti. Kürt ve Azeri Edebiyatı üzerine Doktora tezini tamamladı.

Kinyaze İbrahim, öğretim görevlisi olarak da Kürt Dili ve Edebiyatı konusundaki çalışmalarını devam ettirir. 25’e yakın özgün kitap çalışması ve yüzlerce bilimsel bildiri yayımladı. 1988 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasında Karabağ savaşı nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalır. 1974 yılında Gögercin hanımla evlenen Prof. Dr. Kinyazê İbrahim, ikisi kız beş çocuk sahibidir.

Saint Petersburg’da Filoloji alanında profesör unvanını alan Kinyaze İbrahim, 90’dan sonra Kazakistan’a döndü ve Devlet Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı görevinde bulundu.

Prof. Dr. Kinyaze İbrahim yaptığı çalışmalarla dikkati çekmiş, bugün başta Kürtler arasında olmak üzere dünyada kendisine karşı derin bir saygı ve ilginin doğmasına neden olmuştur. Kinyazê İbrahim ana dili Kürtçenin yanı sıra, Azerice, Ermenice, Farsça, Türkçe, Rusça, Kazakça ve İngilizce olmak üzere sekiz dil bilmektedir.

Eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kinyaze İbrahim Mirzoyev, geçen yıllarda Kazakistan Halk Meclisi Başkan Yardımcılığı görevini de yapmıştı.

Rûdaw’a 2019 yılında yaptığı konuşmda Kinyaze İbrahim, “Kürtler üç defa sürgün edildi. İlkin 1937 ve daha sonra 1944 yılında sürgün edildiler. Kürtler bu dönemde İkinci Dünya Savaşı’na katıldı fakat Sovyetler her zaman olduğu gibi onlara ihanet etti ve onları sürgüne mahkum etti. Daha sonra 1988’de Ermeni ve Azeriler arasındaki savaş nedeniyle Ermenistan’dan sürgün edildiler” demişti.