Prof. Dr. Naci Görür 'pişman' oldu: Keşke söylemeseydik

Prof. Dr Naci Görür, “Kentsel Dönüşüm Yasası” adlı yasayla kentleri yönetmenin mümkün olmadığını belirterek “Deprem için önce yasa çıkarılması gerektiğini söyledik. Keşke söylemeseydik. Öyle bir yasa çıkardılar ki halkı korkuttular. Deprem bahanesiyle rant pazarlıkları yapılıyor” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür 'pişman' oldu: Keşke söylemeseydik

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyonu’nun düzenlediği 5. İstanbul Kent Sempozyumu dün Harbiye Askeri Müzesi’nde sona erdi.

Uzmanların katılımıyla düzenlenen sempozyumda “Afet Riskleri ve Kent Politikaları” konulu oturumlar düzenlendi.

Sempozyumun ilk oturumunda konuşan Bilim Akademisi kurucu üyesi ve afet bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem dirençli kentlerin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Cumhuriyet’in aktardığına göre İstanbul’un hâlâ depreme hazır olmadığını belirten Görür, “Dünya birçok örneği olduğu gibi deprem dirençli kentler yapmak mümkün. Yıllarca ‘Türkiye’yi depreme hazırlayabilirsiniz’ dedik. Bakanlıklara anlattık, televizyon ve gazetelerde bahsettik. Herhalde sesimiz ulaşmıyor” dedi.

“Yasa çıkardılar ama halkı korkuttular”

Görür, kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm Yasası” olarak yankı bulan torba yasa hakkında ise şunları söyledi:

“Bizler de bir kenti depreme hazırlamak için önce yasa çıkarılması gerektiğini söyledik. Ancak keşke söylemeseydik. Geçen günlerde bir yasa çıkardılar ama halkı korkuttular. Yurttaşlarda ‘Acaba malımıza mı çökecekler?’ diye bir endişe var. Böyle bir yasayla kenti yönetemezsiniz.

Yönetebilmek için halkın, yerel yönetimin ve devletin el ele olması gerekiyor. Bu şartlarda İstanbul’da dönüşüm olamaz. Belediye ve hükümet didişmesinin ortasında halkın da korktuğu ortamda depreme hazırlanamayız.

Ben deprem odaklı kentsel dönüşüm yapıldığına inanmıyorum. Bugün yaptığımız dönüşümde rant pazarlıkları yapılıyor. Deprem de bahane ediliyor.”

“50 yıl sonrasını planlamıyorlar”

Günlük yaşadığımızı söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Devleti yönetenler 50 yıl sonrasını planlamıyorlar. İstanbul’un deprem gerçeği kadar susuzluk problemi de var ama kimsenin umrunda değil. 50 sene sonraya göre bir su yönetimi planı olduğunu düşünmüyorum. İstanbul’un deprem gerçeği kadar susuzluk problemi de var ama kimsenin umrunda değil” diye konuştu.