PYNK ve ENKS arasındaki 3’üncü tur görüşmeleri başlıyor

PYNK ile ENKS arasındaki müzakerelerin bu hafta yeniden başlayacağının duyurulmasının ardından, müzakerelerde ENKS’nin Özerk Yönetim içerisinde konumlanışı ve askeri başlıkların tartışılacağı öğrenildi.

PYNK ve ENKS arasındaki 3’üncü tur görüşmeleri başlıyor

PYNK ile ENKS, ABD arabuluculuğunda ve Suriye Demokratik Güçleri(DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin 2019 yılında açıkladığı çerçevede 3’üncü tur müzakerelerine başlıyor.

DSG Komutanı Mazlum Abdi, 31 Ocak'ta Twitter hesabında, “Amacımız PYNK ile ENKS arasındaki müzakerenin başarıya ulaşmasıdır. Önümüzdeki günlerde yeni bir sürece başlamamız için herkesin birlik olma sürecinde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Üçüncü turda 2’nci tur görüşmelerde üzerinde anlaşma sağlanamayan, ENKS’nin Özerk Yönetim içindeki temsiliyeti ve “Roj Peşmergeleri” gibi gündemlerin ele alınması bekleniyor.

PYNK müzakere heyeti üyesi Sema Bekdaş’ın verdiği bilgiye göre, ABD'li temsilcilerin Kuzey ve Doğu Suriye’yede taraflarla gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonra 3’üncü tur görüşmeler önümüzdeki hafta içinde başlayacak.

ENKS’nin Özerk Yönetim içindeki temsil durumunun ilk defa tartışılacağını ifade eden Sema Bekdaş, “PYNK olarak askeri konular ve Peşmergelerin durumunu DSG ve ENKS arasında yürütülecek tartışmaya bırakıyoruz” dedi.

PYNK ve ENKS arasındaki müzakereler 2019 yılında başladı. Kasım 2020’de yapılması planlanan 2’nci tur müzakereler ABD başkanlık seçimleri nedeniyle askıya alındı.