'Rojava'da Moskova, Şam ve Hizbullah yeni birlikler kuruyor' iddiası

Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) denetiminde yer alan Hasekê'de Rusya, Suriye rejimi ve Hizbullah yerel unsurlardan oluşan askeri birlik kurmaya başladığı iddia edildi.

'Rojava'da Moskova, Şam ve Hizbullah yeni birlikler kuruyor' iddiası

Suriye rejim güçleri ve DSG arasında bir süredir gerilime sahne olan Hesekê'de askeri varlığını güçlendiriyor.

Rus ordusu, 25 Aralık 2020'de başladığı sevkiyatlarda Hasekê'de 1000 civarında askerini konuşlandırırken, şimdi de Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelerde yerel unsurlardan kendine bağlı 200 kişilik bir birlik kurmaya başladığı iddia edildi. "Savunma Görevlileri" adı verilen birliğe katılanlara aylık 300 dolar maaş verileceği kaydedildi.

Rusya, DSG denetiminde bulunan Hasekê, 'Amude ilçesi ve Til Temir beldesinde askeri noktalarını korumak için yerel unsurlardan oluşan askeri birlik kurmaya çalışmış ancak Rusların bu hayali, Nisan 2020'de ABD'nin engeline takılmıştı.

Rejim de Şebbiha Milislerini Silahlandırıyor

Rusya ve DSG 11 Şubat'ta vardığı anlaşmayla Hasekê'de hareket özgürlüğü kısıtlanan rejim güçleri, bölgedeki güç denkleminde yerini korumak için İran destekli Lübnan Hizbullah'ına bel bağladı.

Hizbullah, iki hafta önce 200 militanını Haseke'deki Kamışlo Havalimanına sevk etti ancak Hizbullah militanları, kısa süre sonra havalimanından Rus güçlerince çıkarıldı.

Rejim, halk arasında "Şebbiha" olarak bilinen yerel milisleri silahlandırırken, aylar sonra tekrar maaş ödemesi yaptı. Hizbullah örgütü de Şebbihalara askeri eğitim vermeye başladı.

Haseke'de Rejim- DSG Geriliminde Son Durum

DSG'nin Ayn İsa beldesini rejim güçlerine devretmesi için Rusya ve Esed ordusunun baskısına maruz kalması, taraflar arasındaki gerginliğin fitilini ateşlemişti.

DSG, rejim güçlerinin Kamışlo'da bazı mensuplarını bir süreliğine alıkoyarak karşılık vermişti.

Taraflar, Hasekê ve Halep'te birbirlerine karşı ablukalar uygulamaya başlamış, Rusya'nın ara buluculuğuyla bu uygulamalar gevşetilmişti.

Esed rejimi güçleri, Hasekê il merkezi ve Kamışlo merkezinde DSG izni ve gözetimi altında hareket etmeyi kabul etmişti.

Rusya'nın Bölgedeki Varlığı

Türkiye 9 Ekim 2019'da başlattığı Barış Pınarı Harekatı ardından ABD askerlerinin  boşalttığı bazı üslere Rus güçleri yerleşmişti.

Rusya, o tarihten bu yana Fırat Nehri'nin doğusunda DSG'nin denetimindeki bölgelerde üs ve karakol sayısını artırarak varlığını güçlendirmişti.

Rusya'nın Hasekê, Rakka illeri ile Halep'in Menbiç ve Kobane'de DSG'nin denetimindeki alanlarda toplam 18 üs ve karakolu bulunuyor.

Barış Pınarı Harekatı sonrası Rus ordusu, Kamışlo'nun doğusundaki Rümeylan petrol sahalarına ulaşmak için birçok deneme yapmış ancak ABD ordusu engel olmuştu.

AA