'HDP'den sonra sıra CHP'de, muhalefete yeni operasyon geliyor'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, dünkü grup toplantısında, HDP’ye yönelik, “İp inceldiği yerden kopsun. Gara’dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözlerinin ardında, muhalefete yönelik yeni operasyon planının yattığı belirtiliyor.

'HDP'den sonra sıra CHP'de, muhalefete yeni operasyon geliyor'

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, ilk olarak anayasa ve adalet komisyonlarından oluşan Karma Komisyon’un toplanarak, “milletvekillerinin fezlekelerini görüşmesi” planlanıyor.

Komisyonda, “milletvekillerinin öncelikle dokunulmazlıklarının kaldırılması” gündeme getirileceği, sonrasında ise “dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri ile ilgili yargı yolunun açılacağı" kaydediliyor.

Komisyonda, 1300’ün üzerinde milletvekiline ait fezleke bulunuyor. HDP’den sonra hakkında en fazla fezleke bulunan milletvekili CHP’de. Komisyonun önce HDP’li milletvekillerinin, sonrasında ise CHP’li milletvekillerine ait fezlekeleri gündeme alması bekleniyor. 

İktidar kanadının daha önce “muhalefetin ‘erken seçim hazırlığı’ söylemini kullanabileceği gerekçesiyle, SPY ile ilgili düzenlemeyi 2022’de TBMM’ye getireceği” konuşuluyordu. Düzenlemede “siyasi partiler ile ilgili” yeni yaptırımların da bulunacağına işaret ediliyor. “Bir siyasi partinin terör örgütüyle doğrudan veya dolaylı bir şekilde iltisaklı olması halinde, o siyasi partinin hazine yardımının kesilmesi” ile ilgili hükmün de yasaya ekleneceği” belirtilirken, “Hazine yardımından mahrum kalan partiler hakkında kapatma davası açılabilmesine yönelik adım atılabileceği” belirtiliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gare’deki 13 şehidin ardından sosyal medya hesabından “provokatif paylaşımları” nedeniyle HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Hüda Kaya hakkında soruşturma başlatmıştı.

HDP’nin kapatılması ile ilgili açılması öngörülen kapatma davasında da başsavcılığın başlattığı operasyonun “örnek teşkil edeceği” ifade ediliyor.