Rojava'da yeni kurulan Xwebûn Hareketi Başkanı'ndan açıklama

Kuruluşunu ilan eden Xwebûn Hareketi Başkanı Abdulbaki Yusuf, ilerleyen zamanda ENKS ve PYNK’ye dahil olmayacaklarını, siyasi uzlaşma için baskı yaratmak istediklerini belirtti.

Rojava'da yeni kurulan Xwebûn Hareketi Başkanı'ndan açıklama

Yeni siyasi oluşum Xwebûn (Türkçesi Kendi Olmak), dün Rojava’nın Kamışlo şehrinde bir basın açıklamasıyla kuruluşunu ilan etti.

Partileşmeyeceğini belirten hareket, bölgede mevcut siyasi dengeler arasındaki diyaloğu geliştirme ve fikri bir değişime öncülük etme amacında olduğunu bildirmişti.

Rûdaw’ın yayınına katılan Xwebûn Hareketi Başkanı Abdulbaki Yusuf, Xwebûn’un "kendine dönüşü" amaçladığını ifade ederek hareketin siyasetçi, aydın, aktivist ve akademisyenlerce kurulduğunu söyledi.

"Birlik olma fırsatı kaçırılıyor"

Kürt toplumunun siyasi hareketlerden uzaklaştığını kaydeden Yusuf, Rojava’nın başlıca siyasi güçleri olan Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK)  ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında anlaşmazlıklar olduğunu hatırlattı.

Yusuf, şunları kaydetti:

“ABD ve Fransa gibi güçlü ülkeler, Kürtleri bir araya getirmeye çalışıyor. Fakat bugün her iki siyasi güç arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden birlik olma fırsatı kaçırılıyor. Kürdistani güçler olarak ihtilaflara kapılmamız büyük bir hata, böyle fırsatlar sürekli karşımıza çıkmıyor. Biz ilişki kurulmamasından yana değiliz elbette. Rojava toplumunun önüne aktif bir şekilde çıkmak istiyoruz.”

"ENKS ya da PYNK'ye dahil olmayacağız"

Mevcut yönetime eleştiri yönelten Yusuf, “ENKS’ye katılmayacağız ve Özerk Yönetim’e de dahil olmayacağız. Yönetim bütün toplumun katmanlarını temsil etmiyor. Halka emir vermek yerine hizmet etmeli ve halka kulak vermelidir. Halk desteğini almaması durumunda yönetimin kendisi de direnişini yürütemez. Afganistan tecrübesi gözümüzün önünde. Uluslararası güçler sürekli burada kalmayacak. Reform olması için bir baskı oluşturma niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Yusuf ayrıca, Rojavalı göçmenlere ilişkin bir çalışma yapılmasının şart olduğunu belirterek “Biz mevcut Özerk Yönetim’i yıkmayı amaçlamıyoruz. Rojava’dan giden göçmenlerin dönüşü için herhangi toplumsal bir çalışmanın yapıldığını görmedim. Avrupa’ya gidenlerin geri dönmesinden yana değilim. Fakat Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’deki göçmenlerin geri dönmesi için bir şeyler yapmak gerekiyor” dedi.

Özerk Yönetim’den resmi olarak izin almadıklarını aktaran Yusuf, henüz kuruluş aşamasında olduklarını belirtti.  

 

Rudaw