Rojava: Türkiye’nin hava saldırılarından milyonlarca kişi etkilendi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ankara’da 1 Ekim’de düzenlenen bombalı saldırıdan bu yana Türkiye'nin Rojava’da 150 alan ve tesisi bombaladığını duyurdu.

Rojava: Türkiye’nin hava saldırılarından milyonlarca kişi etkilendi

Rapora göre Türkiye, 5 Ekim'den bu yana Rojava’da su ve elektrik tesisleri başta olmak üzere 150 bölgeyi bombaladı.

Saldırılar nedeniyle 18 su istasyonunun hizmet dışı kaldığı, Haseke'deki Elok istasyonundan gelen  suyun da bir kez daha kesildiği bildirildi.

HRW, kötü ekonomik duruma rağmen vatandaşların tesisler bombalandığı için su satın almak zorunda kaldığını bildirdi.

"Mahallemizde bir yıldır su yok"

Bir vatandaş yaşadıkları sıkıntıyı şöyle dile getirdi: "Bir yıldır mahallemizde su akmıyor. Su alıyoruz ama su temiz değil. Bir keresinde aldığımız suyun rengi sarıya dönmüştü.”

Bir başka vatandaş ise "İş yok. Ekip biçemiyoruz. İnsanlar fakir ve su satın almak zorunda kalıyor. Battaniyelerimizi yıkayamıyoruz. Suyu satın aldığımız için yıkamada kullanmıyoruz” diye konuştu.

Raporda su kesintisinin Haseke’de halk sağlığı üzerindeki olumsuz sonuçlarına da değinildi.

Rapora göre vatandaşlar kirli su içiyor ve bu da ishalin yayılmasına neden oluyor.

Bir vatandaş hastalıkların yayılmasına ilişkin, “Oğlum enfeksiyon kaptığı için ishal oldu. İçtiğimiz su temiz değil ve bu da hastalıklara neden oluyor” dedi.

Doktor Abdurrahman Süleyman da “Su olmadan hastanede iş yapılamaz. Bazen ameliyata geliyoruz, ellerimizi yıkayacak su bulamıyoruz. Bu bizim çalışmalarımızı etkiliyor” diye konuştu.

Türkiye 5 Ekim 2023’te Rojava’ya drone ve uçaklarla yoğun şekilde hava saldırıları düzenlemeye başladı. Su ve elektrik santrallerinin bombalanması nedeniyle milyonlarca kişi etkilendi. Hava bombardımanı aynı zamanda hastanelere ve halk sağlığına da büyük zarar verdi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

"Sivil Toplum Örgütlerinin bildirdiğine göre, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Haseke, Rakka ve Halep vilayetlerinde 150'den fazla noktaya düzenlenen saldırılarda aralarında sivillerin de bulunduğu onlarca kişi hayatını kaybetti ve sivil yapılar hasar gördü. Hedef alınan bölgeleri yöneten Kürtlerin kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk İdaresi, su ve elektrik santrallerine yapılan saldırıların Haseke vilayetinden yapılan "elektrik ve su arzının tamamen kesilmesine" yol açtığını doğruladı. Yaşamsal önem taşıyan petrol tesisleri ve Suriye'nin kuzeydoğusunda evsel kullanım için faaliyette olan tek gaz tesisi de saldırılarda hasar gördü. Haseke kentinde, Türkiye'nin 2019'da Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri işgal etmesinden bu yana devam eden su anlaşmazlığı yaklaşık bir milyon insanın su hakkını tehlikeye atıyor ki bunlar arasında kent sakinleriyle birlikte yerinden edilmiş topluluklar da bulunuyor."