Rojavalı yetkili yanıtladı: ABD neden Rojava'daki bombardımanları engellemiyor?

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Washington Temsilcisi Muhammed, “Bölgedeki istikrar hedef alınıyor. Saldırıların derhal durması gerekiyor. Yıkımın daha da artmaması için durdurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Rojavalı yetkili yanıtladı: ABD neden Rojava'daki bombardımanları engellemiyor?

Türkiye’nin SİHA ve uçaklarla düzenlediği bombardımanlar sonucu çok sayıda altyapı hizmeti, su ve elektrik santrali hedef alınmış ve devre dışı kalmıştı.

ABD’ye Türkiye’nin durdurulması çağrısında bulunduklarını dile getiren Muhammed, şunları söyledi:

“Halkımıza yönelik saldırı düzenleyen Türkiye’yi durdurmalı diyoruz. Bölge halkına saldırmamalıdır.

Bölgedeki istikrar hedef alınıyor. Saldırıların derhal durması gerekiyor.

Yıkımın daha da artmaması için durdurulması gerekiyor.”

Öte yandan ABD de yaptığı açıklamada Rojava’ya yönelik saldırılardan endişeli olduklarını belirtmişti.

Konuya dair Rûdaw'ın "ABD'nin saldırıları durdurmasında neden inisiyatif almadığı" yönündeki sorusunu yanıtlayan Rojava’lı yetkili Muhammed, “ABD’li yetkililer bize çok rahatsız olduklarını söylediler. ‘Kabul etmiyoruz’ dediler. ‘Türkiye’nin durması gerekir’ dediler. Ama bildiğiniz gibi ABD’nin de Türkiye gibi büyük bir ülke ile çıkarı bulunuyor. Onlar için Türkiye çok önemli. Dolayısıyla Türkiye’yi de çok ‘rahatsız’ etmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Sözcüsü: Şiddete son verilmesi çağrısında bulunuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller,  dünkü haftalık basın brifinginde Rûdaw Washington muhabiri Diyar Kurda’nın Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırıları hakkındaki sorusunu yanıtlamıştı.

“TSK’nın altyapı dahil 72 saatte Rojava’da 150 bölgeye yönelik saldırıları ve yaşanan sivil kayıplar hakkında ABD’nin tutumuna” ilişkin soruya Miller, “ABD, Suriye'nin kuzeyindeki askeri faaliyetler, bunun sivil nüfus ve altyapı üzerindeki etkileri ve IŞİD'in kalıcı yenilgisini garanti altına almak için yaptığımız operasyonların etkinliği üzerindeki etkisinden endişe duyuyor. Konumumuz değişmedi. Mevcut ateşkes hatlarını desteklemeye devam ediyoruz ve şiddete son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Suriye'de istikrarı artırmak ve çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için tüm tarafların ateşkes bölgelerini sürdürmesi ve bunlara saygı duyması, şiddet eylemlerini azaltması hayati önem taşıyor” karşılığını vermişti. Kaynak:Rudaw