ABD: Erbil ve Bağdat'ı ortak çıkarlar üzerinde anlaşmaya teşvik ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Erbil ve Bağdat'ı "ortak çıkarlar temelinde" bir anlaşmaya varmaya ve mümkün olan en kısa sürede yeni bir bütçe ile petrol ve doğal gaz yasasını kabul etmeye teşvik ettiklerini söyledi.

ABD: Erbil ve Bağdat'ı ortak çıkarlar üzerinde anlaşmaya teşvik ediyoruz

Sözcü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Rûdaw Washington muhabiri Diyar Kurda’nın ABD’li petrol şirketlerinin Kürdistan Bölgesi'ndeki harcamaları ve Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe meselelerine ilişkin sorularını yanıtladı.

“Irak hükümeti, geçmişte Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketlerinin mali haklarını ödemeye hazır olmadığını Erbil’e iletti. Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteren çok sayıda ABD’li şirket var. Bu amaçla, ABD Kalkınma Finans Kurumu (FDC), Kürdistan Bölgesi'ndeki bu enerji şirketlerine 300 milyon dolarının üzerinde bir kredi sağladı. Irak'ın bu kararına tepkiniz nedir? İkincisi; Kürdistan Bölgesi’ndeki ABD şirketlerinin payına düşen mali hakları alması ve ABD kredilerinin korunması olması için neler yapıyorsunuz?” sorusuna Miller şu yanıtı verdi:

“Her şeyden önce, Irak hükümeti bunu yaptı mı bilmiyorum. Genel olarak Bağdat ve Erbil'i ortak çıkarlar temelinde anlaşmaya defalarca teşvik ettiğimizi söyleyebilirim. Buna uygulanabilir bir bütçe ve yeni bir petrol ve gaz yasası dahildir. Tarafları, Irak'taki yabancı yatırım ortamına fayda sağlayacak çözümler bulmaya teşvik etmeye ve enerji sektörü de dahil olmak üzere ABD şirketlerinin tüm Irak halkının çıkarlarına yaptığı önemli katkıya saygı duymaya devam edeceğiz.”

Sözcü Miller, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert’in Tahran’a yaptığı ziyaret hakkında ABD’nin tutumu hakkındaki soruya, “BM elçisinin ziyareti hakkında konuşmayacağım. Açıkçası bunun Irak'ın İran ile ikili ilişkileri kapsamında olduğunu söyleyeceğim. Her zaman bu ikili ilişkilerin Irak'ın egemenliğini yansıtan normal bir ilişki olmasını istediğimizi söyledik. Bunu geçmişte pek görmedik. İran'ın Irak'a karşı koz elde etmeye çalışmasını engellemeye, azaltmaya veya yumuşatmaya yönelik politikalar uyguladığımızı gördünüz. İkili ilişkilerinin Irak'ın egemenliğine saygı çerçevesinde devam etmesini de temenni ediyoruz” yanıtını verdi.

“Irak medyası dün BM üzerinden İran'a bir mesaj gönderdiğinizi yazdı. BM'nin Irak elçisi aracılığıyla İran'a bir mesaj gönderdiniz mi?” sorusu üzerine Matthew Miller, “Daha önce bu kürsüde söylediğim gibi, belirli taahhütler hakkında yorum yapmayacağım. Ancak, birçok kez olduğu gibi, bizim çıkarımıza olduğunda İran'a mesaj iletebileceğimizi her zaman söylediğik” ifadelerini kullandı.