Rusya: Türkiye’nin saldırıları bilgi ve rızamız dışında

Vlademir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik son hava saldırılarının Rusya’nın bilgisi ve rızası dışında gerçekleştiğini belirtti.

Rusya: Türkiye’nin saldırıları bilgi ve rızamız dışında

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen 19. Astana görüşmeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik son hava saldırılarının gölgesinde başladı.

Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi’nin de izlediği görüşmelere garantörler ülkeler Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin yanı sıra, Suriye hükümeti ve Türkiye destekli muhalif grupların temsilcileri de katılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, görüşmeler öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“Kürt sorunu dahil tüm sorunlara doğru bir çözüm bulunmalı”

Rûdaw muhabirinin, “Türkiye'nin Rojava’ya yönelik son hava saldırıları bir mesaj mıydı yoksa baskı mıydı” şeklindeki sorusuna Lavrentyev, “Türkiye, Rusya'nın bilgisi ve rızası olmadan Suriye'de operasyon gerçekleştiriyor” yanıtını verdi.

Lavrentiev, “Dün Rojava’da hava saldırısında hayatını kaybeden 11 kişi toprağa verildi. Tavrınız ne olacak?” şeklindeki sorusu üzerine ise, “Hem İstanbul’da terör saldırısında hem de Suriye’nin kuzeyinde hayatını kaybeden siviller için başsağlığı diliyoruz. Biz elbette kuzeyde değil Suriye topraklarının tamamında gerilimin tırmanmasını önlemek için Türk ortaklarımıza belli bir itidal çağrısında bulunacağız. İlgili tüm taraflarla çalışmanın devam etmesini ve Kürt sorunu da dahil olmak üzere doğru bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Lavrentyev, bunun yanı sıra ABD askerlerinin Suriye topraklarından tamamen çıkarılmasının ülkedeki durumu istikrara kavuşturmada önemli olacağını dile getirerek, "Biz ilk önce bu konuyu Türk heyetiyle görüşeceğiz. Bu oldukça zor bir iş, bunu hepimiz çok iyi anlıyoruz ama bunun gerçekten mümkün olduğunu da düşünüyoruz" dedi.

Görüşmeler başladı

Astana’daki görüşmeler, sabah saatlerinde Rusya ile Suriye hükümeti heyetleri arasındaki ikili toplantıyla başladı.

Türkiye heyeti ise görüşmeler kapsamındaki ilk toplantısını Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile yaptı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya'dan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran'dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılıyor.

Toplantılarda, Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayman Susan, Türkiye destekli muhalefetten ise Ahmet Tuma başkanlığındaki heyetler yer alıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in de hazır bulunduğu görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan'dan heyetler de bulunuyor.

2 gün sürecek toplantılarda, taraflar, Suriye'deki genel durum itibarıyla insani ve sosyo ekonomik konular dahil siyasi sürecin kapsamlı şekilde teşvik edilmesi, rehinelerin serbest bırakılması, kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler, Suriyeli mültecilerin ana vatanlarına dönüşü için koşulların yaratılması, Suriye'nin yeniden inşası için BM Güvenlik Konseyinin 2642 sayılı Kararı çerçevesinde uluslararası toplumun çabalarının seferber edilmesi gibi konuları masaya yatırıyor.

Rojava’ya hava saldırısı

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları 20 Kasım akşamı Kürdistan Bölgesi ve Rojava'da bir çok bölgeyi bombalamıştı.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Pençe Kılıç Hava Harekatı” adıyla düzenlenen saldırıda 184 PKK ve YPG’linin hayatını kaybettiğini söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırılarda en az 37 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. SOHR’a göre hayatını kaybedenlerden 16’sı Suriye askeri.

Ancak Demokratik Suriye Güçleri 2 güvenlik görevlisi ve 11 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

TSK’ya ait savaş uçakları, bugün de Haseke’nin kuzeyinde Koalisyon ve Anti-Terör Birliklerinin (YAT) ortak üssünü bombaladı. Bombardımanda 2 YAT üyesi hayatını kaybetti, 3 üyesi de yaralandı.

Ayrıca TSK’ya ait SİHA’ların saat 14:00 sularında, Tirbespi kırsalındaki iki petrol alanını bombaladığı bildirildi. /Rudaw