Rusya'dan Türkiye'ye 'Suriye' uyarısı

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, TSK'nin Rakka bölgesine askeri teçhizat konuşlandırması ve tahkimat işleri yürütmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.

Rusya'dan Türkiye'ye 'Suriye' uyarısı

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Aleksandr Karpov, bugünkü basın brifinginde Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi.

Sputnik'in aktardığına göre Karpov, yaptığı açıklamada "Rusya, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Rakka bölgesinin Ayn İsa yerleşimi yakınlarına askeri teçhizat takviyesi yapması ve tahkimat çalışmalarını yürütmesinden son derece endişeli" ifadesini kullandı.

Karpov, "Bu eylemler, mutabakat zaptının kurduğu statükoyu ihlal ediyor ve iki tarafın Suriye ihtilafının çözümü yönündeki çabalarını bozuyor" dedi.

Rus komutan, son 24 saatte Türkiye'nin kontrolündeki yasa dışı silahlı oluşumların ateşkes ihlalinde bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Son olarak Türkiye, Rusya ve Katar dışişleri bakanları, ilk kez üçlü formatta bir araya gelerek Suriye ile ilgili mesajlar vermişti.

Toplantıda imzalanan ortak bildiride, Suriye'nin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve egemenliğine destek vurgulanırken ayrılıkçı hareketlere karşı ortak mücadele edileceği belirtilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye sorununun BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi yollarla çözülmesini vurguladıklarını, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulması ve komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçılık girişimlerine karşı mücadele konusunda ortak bakış açısına sahip olduklarını ifade etmişti.

Lavrov, Katar'ın Suriye meselesinin çözümü konusunda katkıda bulunma isteğini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek üçlü formatta görüşmelerin süreceğini ve Katar ile oluşturulan formatın, Suriye konusunda Türkiye, Rusya ve İran arasında sürdürülen Astana sürecine yararlı bir ek olacağını söylemişti.