Rusya’dan Türkiye’ye İdlib sonrası Libya darbesi

Rusya’dan Türkiye’ye İdlib sonrası Libya darbesi

Birkaç ay önce Türkiye'ye ait uçak ve gemilerin hedef olacağını ve vatandaşlarının tutuklanacağı tehditlerinin geldiği Libya’da Rusya’dan dikkat çeken bir adım geldi. Rusya'nın, Muammer Kaddaf'inin devrilmesinin ardından 2011'den bu yana bir kaos içerisinde olan Libya’ya, özel bir ordu gönderdiği ortaya çıktı.

Bloomberg’in geçtiği habere göre Moskova, Libya iç savaşında artık cephe hattında savaşmaya başlamış gözüküyor.

Türkiye, hâlihazırda Misratalı güçleri destekliyor. Rusya ise Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı General Halife Hafter'in yanında cephe almış durumda.

Son dönemde Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye’nin, Suriye’de İdlib’de yaşadığı köşeye sıkışmışlığı bu kez de yine Moskova eliyle Libya’da yaşaması kaçınılmaz gözüküyor.

Bloomberg haberinde, Rusya ile Libya'nın farklı cephelerde savaştığına dikkat çekilirken Rusya'ya karşı İdlib'ten sonra Libya'da da yürütülen vekalet savaşının farklı bir boyuta geçtiğine dikkat çekiliyor.

Libya’da savaşa gönderilen özel birliklerin, “Putin'in şefi” olarak da bilinen Yevgeny Prigozhin başkanlığındaki Wagner grubundan olduğu belirtiliyor.

Habere göre, 100'den fazla paralı asker, Halife Hafter’in başkent Tripoli'ye yaptığı saldırıyı desteklemek için eylül ayının ilk haftasında Libya'da ileri bir üsse ulaştı.

Bloomberg, bu bilgiyi Libyalı ve Batılı yetkililere dayandırıyor. 

Bir Rus paralı komutanın da Wagner’e bağlı askerlerin, Libya'da savaştığını doğruladığı belirtilen haberde, içlerinden bazılarının da bu savaş sırasında öldürüldüğü aktarılıyor.

Bloomberg, Hafter’in Libya Ulusal Ordusu’ndan bir yetkilinin, herhangi bir Rus veya yabancı savaşçının kendi cephelerinde olmadığını iddia ettiğini belirtiyor. Yine Yevgeny Prigozhin’e e-posta yoluyla sorular gönderen Bloomberg, bu sorulara da cevap alamadığını kaydediyor. Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov ise, Libya'daki paralı askerler hakkında bilgisi olmadığını söylüyor.

Öte yandan haberde dikkat çeken bir başka detay ise Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığına dair…

Libyalı, Arap ve Batılı yetkililer, Türkiye hükümeti adına Trablus'ta operasyonlar gerçekleştirildiğini ifade ediyor.

Bu operasyonu gerçekleştiren uçakların ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar’ın şirketine ait olan Baykar İnsansız Hava Aracı Sistemleri adlı şirket tarafından tedarik edildiği belirtiliyor. Bloomberg, konuyu hem Baykar’a  hem de bir Türk hükümet yetkilisine sormuş. Ancak iki taraf da yorum yapmaktan kaçınmış.

Sahadaki duruma bakıldığında Moskova yönetiminin Libya'da resmi olarak orduya bağlı askerleri bulunmuyor. Ancak Rusya'nın, özel güvenlik şirketleri üzerinden Libya'da askeri varlığının bulunduğu, aylardır tartışma götürmez bir gerçek olarak konuşuluyordu.

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve kısmen Rusya'dan destek buluyor.